Pariuri sportive

Strategiile preferate ale pariorilor: Fibonacci şi Martingale explicate

16.10.2018 | 11:32
Strategiile preferate ale pariorilor Fibonacci si Martingale explicate

Strategiile preferate ale pariorilor, inclusiv ale celor din România, rămân cele tradiţionale, adică Fibonacci şi Martingale. Fiecare au avantajele şi dezavantajele lor, dar prima cu siguranţă face pierderile mult mai suportabile spre deosebire de Martingale, unde se poate ajunge şi la sume importante pierdute. Ambele însă au intrat în planul de lucru al pariorilor profesionişti, pentru că reprezintă până la urmă pârghii importante prin care se poate obţine mai uşor un succes.

Strategia Fibonacci se mai numeşte şi strategia şirului de numere. Ea fost creată de cel mai mare matematician al Evului Mediu, Leonardo din Pisa, care a trăit între 1170 şi 1250. Numele de Fibonacci îi vine de la tatăl său, Gugliermo, care era poreclit Bonaccio, adică simplu. Fibonacci însă fiul lui Bonaccio. Acest matematician a fost cel care a introdus numerele arabe în Europa şi a creat teorema şirului de numere, preluată în pariuri.

De ce sunt Fibonacci şi Martingale strategiile preferate ale pariorilor

Şirul începe obligatoriu cu cifra 1. Următoarele numere se formează din suma următoarelor două numere. Dar fiind vorba de 1, evident următoarea cifră este tot 1, apoi este 2, prin adunare 1-1, apoi este 3, prin adunare 2 cu 1, apoi este 5, prin adunare 3 cu2 şi tot aşa. În pariuri strategia Fibonacci funcţionează în felul următor: miza primului pariu pleacă de la miza 1. Următorul pariu pleacă tot de la miza 1 dacă e câştigător şi tot de la 1 şi dacă e pierzător. Dacă şi al doilea pariu e ratat, al treilea va avea obligatoriu miză 2. Dacă este câştigat următoarea miză va fi din nou 2 şi tot aşa, repsectând principiul şirului de numere al lui Fibonacci.

Această strategie se aseamănă până la un punct cu Martingale, dar acolo se dublează miza în caz de eşec. Avantajul clar al metodei Fibonacci este că o serie de pariuri câştigătoare te poate aduce la un venit substanţial, dar problema este că apare pericolul mare ca miza să devină uriaşă şi în acel moment dacă aţi pierdut s-a distrus tot până atunci. De aceea, este recomandabil ca în  cazul unor succese repetate să vă opriţi la un anumit punct şi să o luaţi de la capăt, evitând astfel un dezastru şi rămânând cu un profit substanţial.

Care e condiţia obligatorie la strategia Fibonacci

Pentru ca strategia Fibonacci să funcţioneze trebuie ca toate pariurile pe care le jucaţi să aibă minim cota 2. În acest fel dacă veţi pierde următoarele două pariuri le veţi recupera. Aici e tot secretul. Cu cât cota este mai mare veţi putea recupera, în caz de eşec, toate pariurile anterioare la primul succes. Cea mai bună cotă, pentru a fi siguri de recuperare, este cota 3. Aşa puteţi pierde o serie mare de pariuri, la primul care iese nu doar că aţi recuperat toată pierderea, dar aveţi deja şi câştig.

Metoda Martingale este mult mai severă în caz de eşec, pentru că implică permanent dublarea mizei în momentul în care ai pierdut şi astfel poţi ajunge la o miză foarte mare care poate aduce un mare dezechilibru financiar. A fost utilizată prima dată în secolul 18 în Franţa, la aşa numitul joc cap-pajură. În 1934 Paul Levy a introdus conceptul de martingale în teoria probabilităţilor, dar denumirea de Martingale a venit cinci ani mai târziu de la un alt francez, Jean Ville.

Aşadar strategia Martingale este extrem de simplă. Trebuie să ai însă o miză de minim 2. Ai pierdut, următorul pariu va avea miză 4, dacă iar pierzi următorul va avea 8 şi tot aşa până când câştigi şi ai recuperat totul şi ai făcut şi profit. Însă, există pericolul să pierzi de câteva ori la rând, situaţie în care miza va ajunge la o sumă imposibil de susţinut şi atunci nu mai există nici o posibilitate de recuperare, cazuri frecvent întâlnite.

Avantaje Martingale

Uşor de practicat şi pentru începătorii în pariuri, pentru că nu implică decât să ai o cotă de 2 şi să începi să mizezi.

Această strategie poate fi folosită la multe tipuri de pariuri

Un singur pariu câştigător le compensează pe celelaltate pierdute

La o strategie de cinci paşi poţi face profit bun, dar condiţia este ca niciodată să nu ai mai mult de patru pariuri ratate consecutiv

Dacă te şi pricepi la sportul pe care pariezi şansele de câştig cresc în mod evident şi numărul de pariuri pierdute îl reduci mult

Dezavantaje Martingale

Primul mare dezavantaj este că trebuie să investeşti serios dacă vrei să câştigi cu Martingale. Trebuie să dispui de o sumă de bani consistentă, pentru a-ţi putea permite să dublezi şi nu cu sume simbolice

E o strategie care îţi mănâncă o groază de timp, pentru că e nevoie de un număr mare de pariuri câştigătoare pentru a ajunge să dublezi banca

Deşi Martingale aduce profit numai pe termen lung cel mai bine e să jucaţi pe termen scurt şi profitul e mai mic, dar sigur, pentru că este imposibil ca să nu apară şi un pariu pierdut, care să îţi anuleze tot câştigul de până atunci