News

Subiecte la Titularizare 2019: Ce au primit profesorii la examen. Când apar rezultatele – Update

17.07.2019 | 09:19
Subiecte la Titularizare 2019 Ce au primit profesorii la examen Cand apar rezultatele  Update
Subiecte Titularizare 2019. Sursa foto: Glasul Hunedoarei

Ministerul Educației afișează subiectele de la Titularizare din 2019 în decursul acestei dimineți, cel târziu până la ora 14. Cei care vor să devină profesori, educatori sau învățători în învățământul preuniversitar se luptă pentru cele 4.319 de posturi puse la dispoziție. Este vorba despre peste 30.000 de candidați, deci bătălia pentru catedre este una foarte mare.

Update, ora 13.20: Examenul de titularizare se termină la ora 14.00. Profesorii au avut la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele și vor afla marțea viitoare ce note au luat.

Update, ora 10.30: Edu.ro va publica baremul subiectele și rezolvarea oficială a acestora AICI, pe la orele prânzului.  De menționat că anul trecut 47,40% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă la Titularizare  au obţinut note peste 7.

Subiecte la Titularizare 2019: Ce le-a picat viitorilor dascăli la examenul scris de azi

Astăzi, candidații află subiectele de la Titularizare, iar în 2019 există 3.091 de posturi de dascăli în mediul urban și 1.228 în mediul rural. Pentru a trece examenul, dascălii trebuie să ia minimum nota 7. Subiectele vor fi afișate pe site-ul titularizare.edu.ro. Tot pe site-ul Ministerului Educației vor apărea și rezultatele de la examenul scris.

Calendarul de la Titularizare 2019:

  • 17 iulie: susținerea examenului scris;
  • 23 iulie: afișarea rezultatelor la examenul susținut de viitorii profesori;
  • 23 – 24 iulie: depunerea contestațiilor;
  • 30 iulie: afișarea rezultatelor finale de la Titularizare, după rezolvarea contestațiilor;
  • 31 iulie: repartizarea candidaților care au cel puțin media 7.

Examenele scrise au o dificultate ceva mai ridicată față de un examen pentru un elev, asta pentru că aici vorbim despre selectarea viitorilor dascăli. Cele mai multe probe scrise sunt date la limba română și matematică, principalele discipline studiate de-a lungul ciclului gimnazial. Pentru un post de profesor se bat și cei care vor să predea geografia, fizica, chimia, istoria, limba engleză ori alte discipline.

subiecte titularizare 2019
Unul din cele 100 de modele de subiecte la Titularizare 2019. Exemplu de cerințe pentru cei care vor să devină profesori de chimie. Sursa foto: Ministerul Educației

Ce se întâmplă cu transferurile de post. Metodologia Ministerului Educației

Cei care depun contestațiile trebuie să știe că vor completa o cerere în care își asumă posibilitata ca nota obținută inițial să fie mult mai mică ulterior. Titularizarea este oferită pentru o perioadă nedeterminată. Odată ce candidații vor deveni învățători și profesori, aceștia vor fi supuși controalele din partea inspectorilor din cadrul Ministerului Învățământului, celebrele inspecții pentru grade.

Cât despre transferurile de post, Ministerul Educației face câteva precizări, trecute în metodologie. „Deciziile de transfer/pretransfer
pe posturi didactice/catedre pentru aceste cadre didactice debutante se emit numai în situaţia în care acestea promovează examenul naţional de definitivare în învăţământ, după comunicarea rezultatelor finale ale examenului naţional de definitivare în învăţământ. Posturile didactice/catedrele acestor cadre didactice debutante se vacantează după comunicarea rezultatelor finale ale examenului naţional de definitivare în învăţământ”, notează ministerul.

„În situaţia în care cadrele didactice debutante prevăzute la art. 21 alin. (4) şi (6), înscrise la examenul naţional pentru obţinerea definitivării în învăţământ, sesiunea 2019, nu promovează examenul naţional de definitivare în învăţământ, acestea rămân angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată în unităţile de învăţământ în care au fost repartizate”, se arată în metodologia Ministerului Educației.