News

Suma amețitoare la care se ridică spitalizarea unui bolnav de COVID, în România. Cum explică managerul

03.09.2020 | 19:54
Suma ametitoare la care se ridica spitalizarea unui bolnav de COVID in Romania Cum explica managerul
ADVERTISEMENT

Peste 90.000 de oameni s-au infectat cu noul coronavirus în România, aproape 4.000 au murit și 500 se află în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă.

Cu toate acestea, puțină lume știe că spitalizarea unui bolnav de Covid-19 costă o avere în țara noastră.

ADVERTISEMENT

De exemplu, la Spitalul Județean Arad decontul maxim de cheltuieli pentru tratamentul unui pacient este de 106.536 de lei pentru 63 de zile de spitalizare.

Costuri enorme de spitalizare pentru un bolnav de Covid-19 internat în spitalele din România

Desigur, suma nu e aproape de milionul de dolari pe care statul american l-a plătit pentru tratamentului unui pacient, însă această sumă este plătită, mai mult sau mai puțin, de statul român pentru zeci de mii de persoane internate în spital.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la Aradon.ro au luat legătura cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pentru a afla care sunt costurile exacte cu un pacient infectat cu Covid-19.

Cum era de așteptat, sumele care se învârt în acest moment prin sistem sunt amețitoare pentru oamenii de rând.

ADVERTISEMENT

„La nivelul secțiilor COVID-19 am avut un pacient care a fost internat 63 de zile, iar decontul la externare s-a ridicat la 106.536 de lei. Acesta a fost internat atât pe secțiile COVID-19, cât și pe secțiile non-COVID după ce rezultatele testelor II și III au ieșit negative”, a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, ec. Florina Ionescu, manager interimar al Spitalului Judeţean Arad, potrivit sursei citate.

Bolnavul respectiv, care a costat statul român peste 100.000 de lei, a stat în stare critică în spital timp de 25 de zile, fiind intubat și ventilat mecanic la secția ATI.

ADVERTISEMENT

Decontul defalcat al cheltuielilor, conform Aradon.ro, este următorul:

  • Celtuielile aferente pe zi de spitalizare – 89.027 de lei;
  • Cheltuielile pentru hrană – 630 de lei;
  • Cheltuielile pentru medicamente – 10.327 de lei;
  • Cheltuielile pentru materiale sanitare – 2.104 lei;
  • Analizele de laborator – 3.898 de lei;
  • Alte investigații (precum radiografii, ecografii etc.) – 548 de lei.

La un calcul simplu, o zi de spitalizare pentru acest bolnav, infectat cu Covid-19, se ridică la 1.413 lei. „Deși pare o sumă enormă la prima vedere, trebuie înțeles faptul că în acești bani sunt incluse: salariile angajaților, utilitățile, serviciile externalizate şi alte cheltuieli”,  a explicat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Ce costuri acoperă, de fapt, aceste cheltuieli de spitalizare? Pe lângă salariile cadrelor medicale, ar mai fi energia electrică, apa, canalizarea, paza, hrana.

Așa cum se obișnuiește în România, mare parte din cheltuieli sunt acoperite de stat, de fapt de toți românii care plătesc taxe.

ADVERTISEMENT
Tags: