Suspiciuni de dopaj la FCSB în perioada în care vicecampioana României era antrenată de Laurenţiu Reghecampf. Gsp.ro a publicat mai multe informaţii în legătură cu aparatul revoluţionar cumpărat de către oficialii FCSB-ului şi care poate să dopeze.
În 2016, cu 5 zile înaintea meciului pe care FCSB l-a jucat cu Astra Giurgiu, echipa antrenată atunci de Laurenţiu Reghecampf primise din Germania un aparat de ozonoterapie care poate să dopeze, iar clubul patronat de Gigi Becali a înregistrat o factură pentru ozonoterapie pentru 18 persoane.
În cel de-al doilea mandat al lui Laurenţiu Reghecampf s-a achiziţionat apartul care poate să dopeze. Pe 7 martie 2016, clubul finanţat de Gigi Becali a înregistrat în contabilitate o factură care a fost descoperită în baza de date Football Leaks. Oficialii grupării “roş-albastre” au plătit 1.800 de lei (aproximativ 404 euro) pentru “ozonoterapie”. Factura a fost semnată de Flavius Arămitu, doctorul angajat de FCSB în 2014 după ce Paligora a plecat în Arabia Saudită cu Reghecampf. Conform documentului, nu mai puţin de 18 persoane au folosit serviciul de “ozonoterapie”, exact numărul de jucători necesari pentru a completa lotul oficial la un meci de fotbal.
Imediat după ce s-a achiziţionat aparatul care a costat 6.650 de euro, echipa lui Laurenţiu Reghecampf s-a duelat cu Astra Giurgiu într-un meci important pentru titlu. FCSB s-a impus cu 2-0 prin golurile înscrise de Marko Momcilovic şi Nicolae Stanciu, iar Marius Şumudică a tras un semnal de alarmă în timpul unei discuţii purtate cu un reporter EIC. “Nu am văzut niciodată în viaţa mea atâta putere la o echipă. Aveau mintea limpede tot timpul. Au alergat non-stop şi ajungeau în poziţii în care noi nu eram în stare să ajungem. Dacă aveam două variante de pasă, orice jucător de la ei o alegea pe cea mai bună, lucru foarte greu de reuşit într-un fotbal jucat la intensitate maximă.”
Ştefan Tiron, doctorul în vârstă de 62 de ani care deţine firma de unde FCSB a primit factura de ozonoterapie, a vorbit despre suspiciunile de dopaj la vicecampioana României, dar şi despre aparatul revoluţionar cumpărat pe vremea în care Laurenţiu Reghecampf îi antrena stelişti. “Sunt, cum s-ar spune, tătuţu’ lor. M-a sunat prietenul meu Radu Paligora să mă felicite. E în Bulgaria acum. Autohemoterapia majoră este cea mai eficientă metodă“, spune doctorul Tiron.
Autohemoterapia este cea mai eficientă metodă, dar şi cea mai controversată. Dacă este folosită de sportivi, aceasta reprezintă doping. Conform unei liste negere a WADA “este interzisă orice formă de maniplare intravasculară a sângelui sau a compotentelor sângelui prin orice mijloc fizic sau chimic”. Totuşi, dacă o agenţie antidoping vrea să dovedească folosirea ozonoterapiei, singura şansă este “să îl prindă pe sportiv cu acul în venă”, susţine doctorul Tiron.
Aparatul cumpărat de FCSB a costat 6.650 de euro, iar Laurenţiu Reghcampf l-a achiziţionat din Iffezheim, un sat german aflat la graniţa cu Franţa. Antrenorul vicecampioanei plătind încă 130 de euro pentru transport şi ambalare. Conform facturii cu numărul 2181 emise de firma Dr.J.Hansler GmbH, generatorul a venit cu toate accesorile. Astfel, aparatul conţine trusa pentru insuflaţie rectală, cea pentru autohemoterapie, interzisă sportivilor, şi un kit pentru ozonificarea apei. Valeriu Argăseală şi doctorul Flavius Arămitul susţin că aparatul nu a venit cu acele accesorii.
Doctorul Ştefan Tiron a admis că l-a tratat de la FCSB doar pe Daniel Georgievski şi că australianul a primit injecţii locale, dar într-o discuţie prilejuită de alegerea sa în funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Ozonoterapie, doctorul a recunoscut că a primit la cabinet echipe întregi, inclusiv, FCSB. “Nu veneau toţi, că nu e suficient loc! E ca la copii. Le făceam insuflaţii rectale. Inclusiv celor de la FCSB. Absorbţia este extraordinară. Steaua şi-a cumpărat chiar şi aparat pentru ozonoterapie. Nu mai vin la mine, fac la ei la bază. Şi doctorul Paligora şi-a cumpărat aparatul, la clubul din Bulgaria (n.r. Ludogoreţ Razgrad).”
Gsp.ro a luat reacţii de la jucătorii de la FCSB care evoluau în acea perioadă sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf în legătură cu aparatul care ajută la dopat, iar unul dintre atacanţi a povestit: “Nu era mare lucru. Mergeam la cabinet lângă Cişmigiu şi făceam insuflaţii rectale. Ne băgau ozon în fund, dar după ce am fost de două ori, nu m-am mai dus“, a spus un fotbalist al “roş-albaştrilor”. Acesta a fost completat de un alt jucător. “Ne dădeam pantalonii jos şi ne băgau ozon în fund. Nu durea, dar te simţeai foarte balonat. Nu ştiu de ceilalţi, eu oricum nu făceam parte din grupul special al antrenorului.”
Ozonoterapia este o terapie alternativă controversată folosită de un doctor german în 1950. Sunt cinci metode cunoscute de ozonoterapie: insuflaţii rectale, injecţii în articulaţii cu sânge îmbogăţit cu ozon, saună cu ozon, autohemoterapie minoră sau majoră. Efectul este îmbogăţirea cu oxigen a hematiilor din stânge, iar asta duce la o mai bună activitate a corpului