News

Sute de mii de români vor scăpa de plata unor contribuții la ANAF. Când se aplică amnistia fiscală

14.05.2019 | 14:14
Sute de mii de romani vor scapa de plata unor contributii la ANAF Cand se aplica amnistia fiscala

Aproximativ 600 de mii de români vor fi scutiți de de plata contribuţiilor fiscale datorate pentru anii 2015 – 2017, printr-o amnistie fiscală, după cum a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală. Economiştii sunt însă de părere că măsura amnistiei fiscale nu va avea efectul scontat şi va crea mai degrabă nemulţumire printre români.

Amnistia fiscală nemulțumește restul populației, spun analiștii

Analistul economic Lucian Isar a explicat acest lucru pentru Antena 3. ”Este un exemplu clar că în România nu se mai prețuiește profesionalismul. În primul rând că aceste noi taxe se datorează unor greșeli a Guvernului Ponta. Mai mult comunicarea scalpării populației este deja pe piață de un număr de luni.

În momentul în care ai stat deja 6 luni cu acesată amenințare, în momentul în care le spui nu vă mai iau dar pentru o mică parte a populației cred că va fi suparare mare. Va fi un val de supărare tocmai că ai făcut o astfel de amnisie negândită”.

De amnistia fiscala vor beneficia 600 de mii de contribuabili

Ce spune proiectul Ordonanței de Urgență gândit de Ministerul datoriiAdministrației Publice

Mai exact vorbim despre 600.000 de contribuabili care, în intervalul 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie. Conform notei de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță de urgență care prevede această măsură, suma care face obiectul aministiei se ridică la 1.035 miliarde de lei.

În documentul publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) se precizează că: „Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”.

Tags: