Tânărul Daniel George, care a avut șansa să obțină joburi bune, în companii de succes, spune că a avut înțelepciunea de a investi o mare parte din banii câștigați. Astfel că se poate pensiona fără probleme la 29 de ani, neavând nevoie să mai muncească vreodată.
Tânărul Daniel George, fondator de startup-uri și fost vicepreședinte la JPMorgan, a povestit despre cariera sa de succes, dar și despre modul cum și-a asigurat viitorul. Deși câștiga foarte bine, Daniel nu s-a grăbit să-și cheltuiască banii pe bunuri de lux, ci i-a investit, ca acum să se poată chiar pensiona, dacă dorește.
Prima dată când lui Daniel i-a venit gândul să se pensioneze a fost mai devreme, la 24 de ani. „Tocmai obținusem un loc de muncă la Google X după un stagiu de vară. Remunerația mea totală de început ar fi fost de 265.000 de dolari pe an”.
„Am făcut calculele și mi-am dat seama că, după câțiva ani de economii, aș putea cu ușurință să mă întorc în India și să mă pensionez dacă aș vrea”, a relatat Daniel pentru Business Insider.
Înainte de a lucra la Google X, a fost student și doctorant la Universitatea Illinois. Doctoratul l-a terminat în decembrie 2018 cu 100.000 de dolari în economii. De-a lungul doctoratului a primit bani prin burse și premii, precum și un venit de șase cifre lucrând cu jumătate de normă pentru companii de tehnologie, inclusiv stagiul la Google.
„Începusem să investesc cu prudență în mai multe acțiuni din domeniul tehnologiei, printre care Google, Apple, Amazon, Nvidia și Tesla, investind doar câteva mii de dolari în fiecare dintre ele”, spune Daniel.
„Majoritatea banilor mei au ajuns în contul meu bancar, câștigând o dobândă mică. Nu știam prea multe despre finanțe și îmi era teamă să investesc prea mult”, a spus el, precizând că „Google i-a schimbat perspectiva asupra economiilor”.
Tânărul a povestit despre facilitățile și avantajele multiple de a lucre pentru Google X. „Am acceptat imediat oferta cu normă întreagă în august 2018 pentru a începe ca angajat al Google X, mutându-mă într-un apartament comun în Mountain View, California. După un an la Google, am început să învăț mai multe despre finanțe și impozite. Câștigam mai mulți bani ca niciodată, dar plăteam aproape 50% din impozite”.
„Am învățat despre conturile de pensii, cum ar fi Roth IRA. Am învățat mai întâi cum să îmi optimizez conturile de pensii pentru a-mi minimiza obligațiile fiscale”. Astfel, dobândind experiență, în timp ce lucra la Google, Daniel a dat mai puțin de 10% din venitul său pe cheltuieli.
„Mergeam pe jos sau cu bicicleta la serviciu, așa că nu mi-am cumpărat niciodată o mașină. Am mâncat trei mese zilnic la Google, așa că rareori am plătit pentru mâncare. Chiar dacă locuința este de obicei foarte scumpă în Silicon Valley, chiria mea era destul de mică, deoarece împărțeam un apartament cu prietenii mei”.
„Mulți oameni pe care îi cunoșteam își cumpărau mașini sau case scumpe, dar eu am decis să investesc cea mai mare parte a câștigurilor mele (…) Puteam oricând să mă mut în orașe cu costuri de trai reduse și să îmi cumpăr o casă mult mai frumoasă mai târziu. Mă simțeam în continuare foarte bine la Google și nu am simțit niciodată că îmi sacrific calitatea vieții”.
În acea perioadă, Daniel George a a investit peste 75.000 de dolari anual. Până în 2020, la vârsta de 26 de ani, știa că ar putea să se pensioneze și să se mute acasă, în India, dacă ar vrea.
La acea dată avea peste 500.000 de dolari investiți, suficient pentru a-și permite să se mute. Dar începuse să se întâlnească cu viitoarea sa soție, o cercetătoare în domeniul inteligenței artificiale de la Google X, care era americană.
„Știam că va trebui să economisesc mult mai mult pentru a mă pensiona mai devreme și pentru a putea locui cu ea în SUA. La începutul anului 2020, câțiva prieteni și cu mine am demarat un proiect secundar de dezvoltare a unor algoritmi de învățare mecanică care să tranzacționeze automat acțiuni. L-am implementat, iar investițiile mele s-au dublat în patru luni. Pe fondul acestui succes, am devenit din ce în ce mai obsedat de finanțe, tranzacționare și investiții”, a spus Daniel.
În iunie 2020, un recrutor de la JPMorgan i-a oferit o oportunitate de a conduce proiecte de inteligență artificială aplicată în cadrul firmei. A acceptat postul, deoarece era entuziasmat să învețe cât mai multe despre finanțe. De asemenea, remunerația totală s-a dublat.
„Chiar dacă venitul și averea mea netă creșteau, tot nu trăiam în mod extravagant, în afară de faptul că mâncam în oraș pentru că nu voiam să gătesc. Singurele mele bunuri erau haine, o saltea, un pat și un televizor cu diagonala de 65 de inci”.
După 2020, Daniel și soția sa, care lucrau de la distanță, au decis să plece din apartamentul închiriat și să călătorească. „De atunci, am locuit în hoteluri în întreaga lume, stând în fiecare oraș timp de două-trei săptămâni”.
„M-am debarasat de toate bunurile mele, cu excepția câtorva haine, a articolelor de toaletă, a unui laptop, a unui telefon și a unui încărcător, toate acestea încăpând într-un rucsac mic”.
La 27 de ani, Daniel a ajuns la primul milion de dolari în economii. „Portofoliul meu de acțiuni mergea bine, iar eu investisem toate salariile mele și bonusurile mari de 70% din salariul meu de bază de la JPMorgan”.
La începutul anului 2023, la 29 de ani, averea sa netăcrescuse. „Știam că puteam să mă pensionez în siguranță și să locuiesc oriunde, deoarece cheltuiam doar 2% din investițiile mele pe an”.
„M-am gândit la ce aș vrea să fac cu restul vieții mele. M-am gândit să nu mai lucrez și să călătoresc dar asta ar fi fost plictisitor”, a mărturisit Daniel.
Tânărul a plecat de la JPMorgan în august 2023, la 29 de ani, și a co-fondat un startup de inteligență artificială cu câțiva prieteni. Acum, că nu trebuie să se îngrijoreze pentru un salariu, își poate permite să riște să își înființeze propria companie.
„În cele din urmă, când eu și soția mea vom decide să ne stabilim și, eventual, să avem copii, sunt convins că toate investițiile noastre vor genera suficiente venituri pasive pentru a ne acoperi cheltuielile familiei. Pentru că am investit din timp, nu va trebui să-mi fac griji mai târziu”.