Sport

Atleta sud-africană Caster Semenya, declarată biologic bărbat. Ce i s-a cerut pentru a mai mai putea concura în probele feminine

19.06.2019 | 20:05
Atleta sudafricana Caster Semenya declarata biologic barbat Ce i sa cerut pentru a mai mai putea concura in probele feminine

Continuă scandalul în cazul atletei sud-africane Caster Semenya, acuzată de Asociația Federațiilor Internaționale de atletism pentru faptul că ar fi biologic bărbat, ca urmare a creșterii excesive a nivelului de testosteron din corpul ei. Creșterea de testosteron este extrem de avantajoasă pentru sportivă, întrucât are mult mai multă forță și dinamism în comparație cu semenele ei, ceea ce îi crează un net avantaj.

TAS o obligă pe atleta Casper Semenya să ia medicamente, pentru că biologic e bărbat

Situația s-a înrăutățit pentru Casper Semenya, după ce TAS a dat publicității un comunicat, rezultat în urma unui dosar cu 163 de file de investigații privind situația sud-africanei, prin care îi comunică acesteia faptul că va trebui să accepte un tratament medicamentos special pentru astfel de cazuri, care are ca scop reducerea cantității de testosteron din organism.

Însă sportiva refuză să ia orice medicamentație, motivând că a mai făcut acest lucru, obligată și a avut reacții foarte neplăcute la nivelul organismului: febră și dureri abdominale persistente. Mai mult, ea acuză și TAS și Asociația Federațiilor Internaționale de Atletism pentru faptul că a fost folosită ca un cobai, pentru a testa medicamentele cu pricina.

Casper Semenya este dublă campioană olimpică la 800 metri

Casper Semenya este dublă campioană olimpică

“Federația m-a folosit în trecut ca pe un cobai, pentru a vedea cum funcționează respectivele medicamente. Chiar dacă acele pastile hormonale mi-au făcut rău tot timpul, Federația vrea acum să forțeze folosirea lor, indiferent de consecințe, care oricum nu sunt cunoscute. Nu le voi mai permite să mă folosească, pe mine sau corpul meu. Dar sunt îngrijorată pentru alte atlete ca mine, care vor fi obligate să facă asta pentru a concura. Nu se poate întâmpla așa ceva, atât timp cât nu se cunosc efectele negative!

Casper Semenya este dublă campioană olimpică pe distanța de 80o de metri și aspectul ei fizic a provocat multe controverse și suspiciuni în lumea atletismului. Sportiva a respins orice acuzație, dar acum spun că nu va mai lua absolut nici un medicament și nu le va mai permite reprezentanților forului internațional „să mă mai folosească vreodată, pe mine sau corpul meu”.