Fotbal intern

Super-povestea golgheterului stelist poreclit “TAURUL”!

Sezonul de primăvară a adus o surpriză pentru fanii Stelei, iar Laurenţiu Reghecampf a scăpat de una dintre cele mai mari griji pe care le avea încă de la instalarea pe banca roş-albaştrilor....
28.03.2014 | 16:16
Superpovestea golgheterului stelist poreclit TAURUL

Sezonul de primăvară a adus o surpriză pentru fanii Stelei, iar Laurenţiu Reghecampf a scăpat de una dintre cele mai mari griji pe care le avea încă de la instalarea pe banca roş-albaştrilor. Numele soluţiei: Fernando Varela. Fundaşul de 26 de ani a fost decisiv în partida cu Dinamo din Cupă şi a betonat o defensivă care avea deja trei senatori de drept: Szukala, Gardoş şi Latovlevici.

Adus în toamnă de la FC Vaslui după plecarea lui Vlad Chiricheş, Varela a fost privit cu scepticism la început. Cum Florin Gardoş era văzut drept înlocuitorul natural al fundaşului plecat la Tottenham Hotspur, investiţia de un milion de euro făcută cu Fernando părea cumva ilogică. Şi, în ciuda criticilor venite din mai multe direcţii, Reghecampf şi-a susţinut din prima clipă jucătorul: „Să-şi vadă de treabă cei care ne contestă deciziile, pentru că am avut dreptate mereu, aşa va fi şi acum”. Iar rezultatele au venit odată cu primele cantonamente.

Iovan îl compară cu… Iovan

În această primăvară a şi explodat deşi, din nou, titularizarea sa pe banda dreaptă a defensivei a găsit destui contestatari. Integralist meci de meci, cu excepţia partidei cu Dinamo din campionat, cînd a fost înlocuit la pauză pentru a-i face loc mai ofensivului Prepeliţă, Varela a impresionat prin acurateţea evoluţiilor sale. A marcat şi un gol decisiv, de 3 puncte, cu Săgeata, dar şi golul desprinderii aseară, cu Dinamo, reuşind astfel să-şi atragă laudele căpitanului Stelei de la Sevilla, Ştefan Iovan. „Îmi place foarte mult Varela. Îmi aminteşte de mine, că şi eu jucam ori fundaş central, ori fundaş dreapta. Reghe văd că ştie să scoată de la el ce e mai bun, mai ales că e un jucător polivalent. Cred că ar putea să joace bine chiar şi la închidere”, a spus Iovan pentru www.fanatik.ro.

Limbă de lemn

În afara terenului nu sînt toate roz pentru fundaşul de culoare. Adus în România încă din vara lui 2012, Varela nu a reuşit să se împace prea bine cu limba română şi, chiar şi acum, cînd aproape se împlinesc doi ani de la sosirea sa, africanul nu leagă prea multe cuvinte în limba coechipierilor săi. Şi aici nu vorbim de limbajul specific, pentru că pe teren fotbalistul nu are probleme de comunicare, ci în vestiar, acolo unde se înţelege anevoios cu ceilalţi colegi.

Concurenţa e „fiartă”

Postul de fundaş dreapta a reprezentat un veritabil călcîi al lui Ahile pentru roş-albaştri în ultimii mulţi ani, încă de la plecarea lui George Ogăraru la Ajax Amsterdam. Chiar şi sezonul trecut, cînd Steaua a defilat în campionat, Reghecampf nu a reuşit să găsească o soluţie pentru postul problemă, aşa ca în cele 34 de etape a fost obligat să-i rotească pe Georgievski, Rîpă şi Matei. Tocmai de aceea, cu cei trei fundaşi dreapta meserie din lot disponibili, alegerea lui Varela la meciurile din pregătire a surprins. Acum, evident, rezultatele şi evoluţia lui Varela au spulberat toate semnele de întrebare.

Tare la antrenamente, golgheter pe teren

Limitat din punct de vedere tehnic, poate cea mai mare problemă a sa, fundaşul din Insulele Capului Verde compensează însă prin capacitate de efort şi, mai ales, forţă fizică. „E puternic precum un taur. Rar vezi aşa ceva. Dacă te loveşti de el, tu cazi, iar el abia se clinteşte. Nici Nikolici nu era aşa”, au spus oameni din anturajul Stelei. Şi, cu toate că de-a lungul vremii s-a creat psihoza că Varela nu este un jucător ofensiv, anul acesta a reuşit să marcheze de patru ori mai multe goluri decît Cristi Tănase.

„Banii, banii, banii!”

Actualul fundaş dreapta al Stelei se transformă atunci cînd problemele financiare încep să-l apese. Cunoscut încă de la Vaslui drept un personaj vocal atunci cînd restanţele salariale încep să se adune, Varela şi-a arătat supărarea şi în vestiarul Stelei. „Este un tip care susţine o familie foarte numeroasă. Are mulţi fraţi şi surori acasă, în Capul Verde, plus că îi mai are şi pe cei trei copii”, a explicat pentru FANATIK un conducător al campioanei.

Şi-a „eliminat” naţionala de la Mondial

Una dintre marile dezamăgiri din cariera lui Varela s-a petrecut chiar în toamna lui 2013, atunci cînd echipa naţională a Insulelor Capului Verde a fost eliminată din cursa pentru Campionatul Mondial din 2014. Calificată la baraj, dintr-o grupă cu Tunisia, ţara lui Varela a fost scoasă din cursă la „masa verde” chiar din cauza sa. Eliminat într-un meci cu Guinea Ecuatorială, partidă al cărei rezultat a fost întors de FIFA din cauză că un jucător suspendat al adversarilor a fost pe teren, Varela a continuat să joace în preliminarii. Oficialii federaţiei sale au crezut că şi cartonaşul roşu primit de stelist a fost anulat, dar gafa a fost fatală. Roşu şi pentru ei de la baraj şi adio Rio!

________________________________________________________________________________________________________

Varela este unul dintre jucătorii Stelei cu cele mai mari salarii. Fotbalistul african a fost adus de la Vaslui, echipă cunoscută pentru salariile mari pe care le oferea, şi a reuşit să-şi asigure în Ghencea un salariu de 20.000 de euro lunar

________________________________________________________________________________________________________

Nu l-am luat degeaba pe Varela, o să joace şi el, o să vedeţi. Ne va fi foarte util în viitor” (Laurenţiu Reghecampf, în octombrie 2013)

Varela este cel mai potrivit în acest moment pentru postul de fundaş dreapta. Are un aport deosebit în faza defensivă, iar pe faza ofensivă este foarte implicat” (Laurenţiu Reghecampf, în martie 2014)

_______________________________________________________________________________________________________

12 meciuri şi patru goluri a strîns Varela în acest sezon la Steaua, în Liga I

240.000 de euro este salariul anual al africanului în Ghencea, fiind în top 5 la acest capitol

2 partide a jucat Varela în grupele Ligii Campionilor, ambele cu Chelsea, de fiecare dată fiind introdus pe parcurs