Taximetriștii, protest în ziua moțiunii de cenzură! Autorizarea serviciilor de ridesharing îi scoate din minți pe șoferii de taxi

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/06/2019, 15:11
Taximetriștii, protest în ziua moțiunii de cenzură! Autorizarea serviciilor de ridesharing îi scoate din minți pe șoferii de taxi
Taximetriștii vor protesta împotriva companiilor de ridesharing. Sursa foto - facebook

Taximetriștii au anunțat un nou protest, de data aceasta chiar în ziua moțiunii de cenzură! Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită acum autorităților din România să respecte legea. Transportatorii autorizați vor ieși din nou în stradă. O vor face cu 800 de mașini, în Piața Constituției, marți, 18 iunie, între orele 9.00-15.00, împotriva proiectului de lege pentru așa-zisul „ridesharing”, pe care ei îl consideră o formă mascată de a face concurență neloială taximetriștilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

Taximetriștii, protest în ziua moțiunii de cenzură!

Astfel, proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile care se ocupă cu „ridesharing” este acuzat în termeni duri de taximetriști. Aceştia spun că încălcarea legilor va genera discriminări grave și nelegale, deși mai mulți miniștri au promis că nu vor lăsa să se întâmple acest lucru. Taximetriştii reproşează că legea este cu două fețe. Una pentru cei cu mașini galbene, inscripționate, care-i obligă să respecte foarte multe reguli și să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeași activitate, dar fără niciun fel de restricție, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării.

„Pe de altă parte, cerem autorităților să respecte legea și în privința traficului de influență, pentru că vedem cum se face lobby, fără niciun fel de problemă pentru cei care deja declară oficial – având funcții publice importante – că intervin în influențarea Legiuitorului, în favoarea firmelor beneficiare de schimbarea legislației. De fapt, unii rămân sub un control strict al organelor abilitate, atât din punct de vedere fiscal, cât și din cel al controlului, pe când ceilalți vor fi beneficiarii paradisului fiscal creat special pentru ei.

Taximetriștii, protest în ziua moțiunii de cenzură! Taxi
Taximetriștii sunt supărați pe noua lege care se ocupă de ridesharing. Sursa foto – facebook

Protest, dar nu împotriva trotinetelor electrice

Prin acest proiect se pare că nu se mai urmărește descongestionarea traficului, nu se dorește reducerea poluării, nu se dorește ca toate societățile comerciale să fie fiscalizate și controlate de organele abilitate, nu mai este proritară siguranța cetățeanului în trafic. Peste tot în UE, traficul urban este corelat în funcție de câte mijlosce de transport în comun sunt – autobuze, tramvaie, taxiuri, etc. Nu pot fi lăsate marile orașe la cheremul unor companii care fac activități după bunul lor plac”, a declarat Tudorel Pesteleu, președintele COTAR-Fil.TIMIS

De remarcat că noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go și Taxify (Bolt) nu mai prevede ca mașinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută acum la 15 ani. Mai mult de atât, se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verficată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri. Taximetriștii acuză și faptul că profitul direct al companiilor care pretind că fac „ridesharing” va fi de 25 % în conturi din afara țări, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9 % , cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României.

Taximetriștii, protest în ziua moțiunii de cenzură! Taxi
Taximetriștii nu se află la primul protest în acest an. Sursa foto – facebook

Ce spun taximetriștii

„Prin acest proiect, Guvernul ne asigură că știa că de 4 ani aceste companii fraudează bugetul de stat , încasând venituri ilicite. Pentru a muta atenția tuturor de la adevărata schimbare pe care o va aduce acest OUG pentru care s-a făcut foarte mult lobby, s-a lansat, la finalul săptămânii trecute, știrea falsă conform căreia taximetriștii vor protesta marți împotriva trotinetelor electrice – știre falsă preluată chiar de cele mai mari posturi TV din țară. Aceasta este doar o altă manipulare specifică celor care până astăzi au demonizat breasla taximetriștilor, pe toate căile și prin toate mijloacele, cu scopul de a-și câștiga publicul de partea lor, cu orice preț”, se mai arată într=un comunicat de presă al COTAR.

 

 

 

Închide ×