News

Televiziunile, obligate prin lege să difuzeze, la cererea poliției, imagini cu minori dispăruți

13.08.2019 | 16:15
Televiziunile obligate prin lege sa difuzeze la cererea politiei imagini cu minori disparuti

Televiziunile sunt obligate prin lege să difuzeze în mod gratuit, la cererea poliției, imagini cu minori dispăruți, dar lucrul acesta nu se întâmplă. Încă de acum 9 ani de zile autoritățile statului au acest drept, însă conform Pagina de Media, Poliția Română nu a exploatat mai deloc această oportunitate. În mod evident, lucrul acesta se putea întâmpla și în cazul dispariției Alexandrei, dar și pentru alți copii de negăsit în ultimii ani.

Televiziunile, obligate prin lege să difuzeze, la cererea poliției, imagini cu minori dispăruți

În mod normal, astfel de solicitări sunt făcute de inspectoratele de poliție, dar televiziunile primesc foarte rar notificări. „Mai mult cerem noi informații de la ei”, a spus un om din televiziune, pentru sursa citată. De altfel, prevederea pare să fie cunoscută bine de fiecare televiziune în parte, mai ales că reprezentanții posturilor au amintit de ea în fața CNA, săptămâna trecută, când se discuta chiar despre situația de la Caracal.

Poliția s-a folosit de acest instrument doar câteva luni în urmă cu nouă ani. Între timp, pista a fost abandonată. Bazelele acestei colaborări neutilizată s-au pus în anul 2010, la o întâlnire de la CNA ale reprezentanților televiziunilor cu cei ai Inspectoratului General al Poliției, ai Ministerului Public, ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual și ai Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă „112”.

Televiziunile, obligate prin lege să difuzeze, la cererea poliției, imagini cu minori dispăruți. Copii
Poliția a „uitat” că are la dispoziție o asemenea posibilitate. Sursa foto – facebook

Ce modificări a făcut CNA-ul

„Reprezentanţii posturilor prezenţi la discuţii şi-au luat angajamentul că vor susţine proiectul”, se menționează, oficial, în procesul verbal al ședinței CNA din februarie 2010, conform sursei citate. La doar câteva luni distanță, CNA avea să modifice și legislația pentru a susține proiectul european. A introdus două articole în Codul Audiovizualului: Art 9. (3) Radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze la principalul buletin de ştiri din primetime, precum şi la buletinele de ştiri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

Conform Art 9. (4) În cadrul sistemului naţional de alertă/răpire/dispariţie a minorului, serviciile de radiodifuziune şi televiziune generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la solicitarea autorităţilor în drept şi în condiţiile agreate cu acestea, informaţiile privind minorii răpiţi sau dispăruţi.