News

Schimb de replici dur între Teodor Meleșcanu și omologul său maghiar, Peter Szijarto. Ce și-au reproșat

10.07.2019 | 16:30
Schimb de replici dur intre Teodor Melescanu si omologul sau maghiar Peter Szijarto Ce siau reprosat

Schimb dur de replici între ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto și omologul său român, Teodor Meleșcanu. Totul a pornit de la un comunicat de presă al ministrului maghiar, în care se preciza că la întrevederea de marți dintre cei doi miniștri Szijjarto i-ar fi zis lui Meleșcanu să se asigure că instanțele din România nu mai amendează aleșii de etnie maghiară. Ministrul de Externe român a răspuns că în România nu se practică intervenția guvernului în deciziile Justiției.

Schimb de replici între Teodor Meleșcanu și ministrul de externe maghiar

Ministerul ungar de Externe a transmis, printr-un comunicat de presă, că Péter Szijjártó i-a solicitat în cadrul întâlnirii de marți lui Teodor Meleşcanu „să se asigure că instanțele din România încetează practica de a amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinţi aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare”.

De asemenea, cu privire la noul cod administrativ adoptat recent, Szijjarto i-a solicitat lui Meleșcanu să fie reintrodus dreptul maghiarilor din Transilvania și Ținutul Secuiesc prin care, dacă ponderea unei populații scade sub 20 la sută într-o localitate, drepturile de folosire a limbii materne a acelei minorităţi să rămână valabile.

Teodor Meleșcanu i-a dat replica ministrului de externe maghiar, Peter Szijjarto
Teodor Meleșcanu i-a dat replica ministrului de externe maghiar, Peter Szijjarto *foto: hepta.ro

Ce replică i-a dat Teodor Meleșcanu omologului său maghiar

Ministerul român de Externe a replicat cu faptul că Teodor Meleșcanu i-a “reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție”. MAE a mai precizat că întrevederea celor doi oficiali a avut loc la solicitarea expresă a părții române, “în condițiile menținerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive și pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare”.

“În timpul întrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești şi intervenția statului român în justiție. Ministrul Teodor Meleșcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție. De asemenea, ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României”, a adaugat MAE, potrivit hotnews.ro.

Tags: