Fotbal intern

TERIBIL! Perla Stelei, la un pas de RATAREA CARIEREI!

Nu se mai vorbea acum de Lucian Sănmărtean la Steaua fără depăşirea episodului crucial din 2008. "N-A MAI VRUT SĂ AUDĂ DE FOTBAL!", a titrat ediţia tipărită a FANATIK în numărul apărut...
16.02.2014 | 00:15
TERIBIL Perla Stelei la un pas de RATAREA CARIEREI

Nu se mai vorbea acum de Lucian Sănmărtean la Steaua fără depăşirea episodului crucial din 2008. “N-A MAI VRUT SĂ AUDĂ DE FOTBAL!”, a titrat ediţia tipărită a FANATIK în numărul apărut pe piaţă în 14 februarie.

La aproape 34 de ani, Lucian Sănmărtean a bifat un transfer la care poate nu mai spera! De mai bine de trei ani, Gigi Becali îl dorea în Ghencea pentru a străluci şi lumina jocul „viteziştilor” lui Reghecampf. Discuţiile s-au finalizat abia în urmă cu o săptămînă, iar Sănmărtean va dirija, în sfîrşit, din teren trupa roş-albastră.

FANATIK vă prezintă momentul critic din cariera de fotbalist a bistriţeanului, cînd, înainte de a se întoarce la Gloria, după eşecul Utrecht, a dorit să se lase de fotbal! „Dacă nu avea soţia şi familia lîngă el, acum nu mai ajungea la Steaua!”, a dezvăluit tatăl fotbalistului, Iuliu Sănmărtean pentru FANATIK.

„L-au dat afară, dar n-au ştiut că e nerefăcut”

În vara lui 2008, după o pubalgie făcută la un antrenament al olandezilor, staff-ul medical a făcut o confuzie şi i-au făcut mai multe incizii, deşi nu era necesar. „Au crezut că are probleme pe la burtă, apoi că are hernie, l-au pus să facă nu ştiu cîte sute de abdomene… I-au făcut nişte mici operaţii aiurea, nu avea nimic, dar nu era refăcut şi l-au băgat în teren”, a dezvăluit tatăl fotbalistului. Şi, la foarte puţin timp, a urmat Utrecht – PSV Eindhoven, 1-5. „Băiatul meu a fost găsit vinovat, iar Utrecht a renunţat imediat după meci la serviciile lui, dar şi la antrenor! L-au dat afară, dar nimeni nu a ştiut că el era nerefăcut. Păi, în acel meci şi-a tîrît piciorul după el săracul. Abia mergea. Păi, mă uitam la o partidă al celor de la PSG, s-a accidentat Cavani, a făcut imediat semn de schimbare şi a şi ieşit. Luci, bietul de el, cîte meciuri a jucat şi cu entorsă, şi cu întindere. Pe unde a fost, toţi antrenorii se rugau de el <Hai, Luci, intră! Avem nevoie de tine>. Iar el nu comenta, i se făceau infiltraţii şi încerca să fie cel mai bun!”, povesteşte Iuliu Sănmărtean.

„Era căzut psihic”
Imediat ce a fost dat afară de Utrecht, Lucian s-a întors acasă, la Bistriţa. A stat o perioadă să se liniştească, mai mergea uneori la alergare şi se gîndea serios la retragere. „Jucase la Panathinaikos şi Utrecht, în campionate puternice. După ce evoluase în Champions League împotriva lui Manchester şi îi înfruntase pe Nicky Butt şi Paul Scholes, acum se pregătea prin parcuri. Practic, după ani de performanţă să te întorci de unde ai plecat?! Normal că a vrut să se lase, îmi spunea că vrea să o termine cu fotbalul, era căzut psihic”, explică tatăl noului stelist.

„Nu-i venea să creadă că are atîta ghinion!”
Depresia în care se afla noua „perlă” a Stelei a fost confirmată pentru FANATIK şi de Ioan Horoba. Avea doar 28 de ani, iar gîndurile negre îi rulau tot mai des prin minte. „Îl cunosc pe Lucian de la 20 de ani, eu l-am descoperit şi a crescut sub ochii mei, însă prin 2008, cînd s-a întors de la Utrecht, iar eu am plecat la Mediaş, Lucian a avut un an foarte prost şi din cauza faptului că i se greşise o operaţie prin Olanda. Apoi, era evident că din cauza accidentărilor mai dese îi venea să se lase de fotbal, nu îi venea să creadă că poate fi atît de ghinionist. Ştiu că în perioada aia soţia lui a fost decisivă, i-a fost permanent alături şi l-a convins să continue cariera de fotbalist”, a spus Horoba pentru FANATIK.

În timpul meciurilor lui Lucian, tatăl său e la un pas de infarct. Ia un pumn de pastile, stinge televizorul, îl lasă puţin, se linişteşte cît de cît şi îl porneşte din nou

www.fanatik.ro

Argumentul major al tatălui: „Hagi a ajuns din Serie B la Barcelona!”

Soţia fotbalistului, dar şi tatăl său, Iuliu, l-au convins că nu trebuie să se retragă din activitate. Au urmat nenumărate discuţii, iar soţia îl însoţea la şedinţele de pregătire. „Luci a avut mare noroc cu Maria. Trăgea de el: <Hai, mă, Luci, la antrenament! Hai, să alergăm! Hai, că drumul tău în fotbal nu trebuie să se oprească aici>… Ea a ştiut să îl motiveze”, explică tatăl fotbalistului, care şi el a avut un rol destul de important. „I-am dat un singur exemplu: <Mă, Luci, uite la Hagi… Gîndeşte-te la el. E cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. A jucat la Real Madrid, apoi s-a dus la Brescia, în Serie B, a prins un turneu foarte bun cu echipa naţională, după care a ajuns la Barcelona. Şi e Hagi, mă, tată! Cel mai mare fotbalist al nostru!”, s-a destăinuit Iuliu Sănmărtean în FANATIK. A fost declicul care l-a întors pe Lucian pe calea fotbalului.

ALTE TREI MOMENTE DELICATE

Malesani l-a scos ţap ispăşitor

Ruptura dintre tehnicianul italian şi Lucian Sănmărtan s-a produs la un meci disputat în gupele Champions League, între Panathinaikos şi Manchester United. „Lucian nu era refăcut şi a fost introdus de Malesani în teren. Grecii au pierdut meciul cu 0-1, după un gol marcat de Forlan. După final, italianul l-a luat în vizor pe fiul meu: <N-ai jucat nimic, din cauza ta am pierdut!>. Băiatul meu fusese pus să îi ţină piept lui Paul Scholes. După acest episod s-a rupt relaţia dintre Malesani şi Lucian, deşi fanii lui Panathinaikos ţineau enorm de mult la băiat. Ulterior a plecat de la Atena”, a povestit Iuliu Sănmărtean.

Tatăl a făcut dializă 10 ani!

Tatăl proaspătului stelist a avut mari probleme de sănătate. A suferit şi un transplant de rinichi, iar acum are ficatul afectat serios, din cauza pastilelor pe care le ia în timpul meciurilor lui Lucian. „Cînd are Luci meci iau cîte un pumn de pastile, pot face infarct în fiecare moment în faţa televizorului. Sînt grav bolnav, am făcut transplant de rinichi, am făcut dializă 10 ani, acum mă chinuie ficatul, inima… Vă imaginaţi ce emoţii şi ce trăiri am cînd îl văd pe Luci pe teren. De multe ori sting televizorul ca să mă liniştesc. Îl las puţin şi apoi îl deschid iar, e fiul meu totuşi, nu rezist. Oricum, vreau să mulţumesc medicilor care m-au pus pe picioare, dacă nu erau ei, acum nu mai puteam să-l văd pe Luci la Steaua”, dezvăluie tatăl.

Soţia a fost la un pas de cancer

www.fanatik.ro

Pe vremea cînd formaţia din Vaslui era pregătită de Augusto Ignacio, Lucian Sănmărtean a suferit un şoc: soţiei sale, Maria, i-a fost descoperit un chist mamar care i-ar fi putut schimba radical viaţa. Pentru a-i fi alături, mijlocaşul a ales să nu meargă într-un stagiul de pregătire din Antalya, iar tehnicianul spaniol nu l-a sancţionat, preferînd să-i respecte decizia. În cele din urmă, operaţia soţiei a fost un succes, tumoarea fiindu-i extirpată fără efecte secundare.

„Eu m-am apucat de fotbal din cauza lui Lucian! Mă duceam cu el pe la antrenamente, stăteam pe margine şi mă uitam la el. Iar, după cîteva zile, antrenorul mi-a spus: <Tu cine eşti? Fratele lui Lucian? Ia treci şi tu în teren!>. Şi aşa m-am apucat şi eu de fotbal” (Dinu Sănmărtean, fotbalist Gloria Bistriţa)

„Tata era dinamovist, iar în copilărie ne uitam la meciurile lui Dinamo, se discuta numai de Dinamo, atunci Dinamo era ceva sfînt! Bine, după ce ne-am mărit, tata a început să ţină cu toate echipele pe unde am jucat noi” (Dinu Sănmărtean, fotbalist Gloria Bistriţa)

„Pentru Lucian mingea nu are secrete cum are faţă de noi, ceilalţi… El de mic a fost talentat, îl dribla pe tata cînd mergeam la iarbă verde şi nu avea nici zece ani. Tata nu ne-a obligat să fim premianţi, el şi-a dorit ca noi să jucăm fotbal” (Dinu Sănmărtean, fotbalist Gloria Bistriţa)

Tags: