News

Top 5 judeţe româneşti fruntaşe la corupţie

În plin “război’ anti-corupţie în România, jurnaliştii de la psnews.ro au realizat un top 5 al judeţelor din ţara noastră, în care acest fenomen este în floare. Nu mai puţin de 31 de...
14.02.2015 | 21:18
Top 5 judete romanesti fruntase la coruptie

În plin “război’ anti-corupţie în România, jurnaliştii de la psnews.ro au realizat un top 5 al judeţelor din ţara noastră, în care acest fenomen este în floare. Nu mai puţin de 31 de Consilii Judeţene, dintr-un total de 41, au şefi cu probleme în justiţie. În majoritatea judeţelor aflate în vizorul DNA, sunt foarte mulţi primari clienţi fideli ai procurorilor anticorupţie. Şi parlamentarii, aleşi în 2012, sunt certaţi cu legea, din cei 580 de parlamentari, aproape 40 au probleme în a o pune în aplicare.

Primele cinci judeţe în care şefii politici şi administrativi ori parlamentarii din respectivele zone sunt fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu, fie la un pas de a ajuns în spatele gratiilor.

Pe primul loc, se situează judeţul Neamţ, unde primarul Gheorghe Ştefan este în arest preventiv în dosarul Microsoft, iar Elena Udrea, deputat al acestui judeţ, este cea mai răsunătoare victimă a DNA din ultima perioadă. Şi fostul liberal, actualmente deputat PLR de Neamţ, Dorinel Ursărescu, este printre clienţii DNA.

Urmează judeţul Bacău. Şeful CJ, Dragoş Benea, a fost ridicat de procurori în vara anului trecut, iar în luna august a fost pus sub control judiciar. Primarul din municipiul Bacău, Romeo Stavarache, după câteva luni de arest preventiv, ulterior pus în arest la domiciliu, şi-a reluat chiar zilele trecute atribuţiile de primar, dar ancheta DNA continuă. “Totuşi, cel mai răsunător caz de corupţie în care este implicat un politician băcăuan nu este nici cel al lui Dragoş Benea şi nici al lui Romeo Stavarache. De departe, cel mai de notorietate caz de corupţie este cel în care este implicat deputatul PSD de Bacău, Viorel Hrebenciuc”, notează ziariştii de la site-ul psnews.ro.

Constanţa, numită şi ”Republica lui Mazăre”, este şi el printre judeţele cu politicieni prezenţi mai mult pe la sediile DNA, decât în slujba cetăţenilor aşa cum s-au angajat în 2012.

Hunedoara, judeţ controlat până de curând de baronul PNL, Mircea Moloţ, este un punct negru pe harta României. Mircea Moloţ este în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită. Şi omul doi din Consiliul Judeţean şi anume secretarul general este suspect într-un dosar instrumentat de DNA.Un alt parlamentar al acestui judeţ, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare şi o mai desparte foarte puţin până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile.

Pe locul cinci în acest top al ruşinii se află Mehedinţi. Şeful judeţului, Adrian Duicu, este anchetat de DNA, fiind acuzat de infracţiuni de trafic şi cumpărare de influenţă. Un alt politician de marcă al judeţului Mehedinţi care a intrat, de curând, în malaxorul DNA este fostul liberal Tudor Chiuariu. Acesta este sub control judiciar, după ce este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Fostul ministru al Justiţiei ar fi pretins o spagă de 5,5 milioane de euro.

“Aceste judeţe fruntaşe din punct de vedere al corupţiei, nu sunt nici pe departe printre cele mai bogate judeţe din România. Altfel spus, chiar dacă banii sunt puţini, furtişagurile par că sunt printre cele mai mari. Este unul din elementele pe care le putem încadra în paradoxurile dâmboviţene”, concluzionează autorii materialului.

Sursă: www.b1.ro

Tags: