News

Traian Băsescu, colaborator cu Securitatea? Ce a anunțat CNSAS

09.05.2019 | 19:06
Traian Basescu colaborator cu Securitatea Ce a anuntat CNSAS

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, ar fi fost trimis în judecată de către CNSAS pentru colaborarea cu Securitatea. Candidatul PMP la alegerile europarlamentare ar fi subiectul unor note informative și este implicat într-o rețea în care sunt implicate mai multe personalități, notează Radio Europa Liberă.

Traian Băsescu, cercetat din oficiu

Jurnaliștii de la Radio Europa spun că s-ar fi descoperit doar coperțile unui microfilm și că notele informative, două la număr, ar fi fost observate în dosarele de urmărire informative ale altor persoane. CNSAS nu poate da o decizie de colaborare cu poliția politică. Doar instanța poate da o decizie în acest sens.

Trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu s-a făcut în conformitate cu prevederile articolului 3, litera b și articolul 5 din lege. Fostul președinte a fost verificat din oficiu, iar acum judecătorii se vor pronunța asupra colaborării fostului marinar cu securiștii lui Ceaușescu. despre acest subiect nu se vorbește prima oară.

Ar exista anumite probe care atestă colaborarea lui Băsescu cu Fosta securitate. Sursa foto: Hepta.ro

GIP: Ce probe ar exista împotriva lui Băsescu

În urmă cu câțiva ani, Băsescu a negat colaborarea cu Securitatea. Fostul lider PDL a spus că nu a fost ofițer de Securitate și nu a avut niciodată vreun angajament. Ultima adeverință pe care Băsescu a primit-o de la CNSAS a fost în luna februarie a anului 2014. Celelalte verificări făcute asupra lui Băsescu au fost în 2002, 2004, 2006 și 2009.

Grupul de investigații politice, deținut de Mugur Ciuvică, publicase câteva probe conform cărora Băsescu a colaborat cu Securitatea. Prima probă conform căreia Băsescu ar fi fost securist era registrul cu persoanele din rândul membrilor PCR Constanța pentru care s-a dat acordul să sprijine munca de Securitate.

Apoi ar exista și un Registru Jurnal pentru evidența rețelei informative din județul Constanța. Ar fi existat și încă mai există pe undeva, spune instituția lui Ciuvică și documente ale Ministerului Apărării Naționale referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea. Cu toate aceste probe, CNSAS a dat în dățile anterioare verdict favorabil lui Băsescu.