News

Traian Băsescu ia la rost UDMR: „Este umilitor!” Aceștia au inițiat o lege prin care vor eliminarea limbii române de la examen pentru elevii maghiari

16.05.2019 | 18:52
Traian Basescu ia la rost UDMR Este umilitor Acestia au initiat o lege prin care vor eliminarea limbii romane de la examen pentru elevii maghiari
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a avut un atac dur la adresa Partidului Civic Maghiar și al celor de la UDMR. Asta după ce aceștia au inițiat o lege prin care vor să elimine proba de limba română de la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a pentru elevii de etnie maghiară. Fostul președinte susține că o astfel de măsură este nepermisă și că ar putea avea efecte negative chiar asupra comunității maghiare.

Traian Băsescu, critici dure la adresa celor de la UDMR

Traian Băsescu susține că măsura ar putea să fie contraproductivă pentru membrii comunității maghiare: „Mi se pare nepermisă iniţiativa şi face parte din setul de iniţiative antiromâneşti pe care UDMR le-a promovat în ultimii ani”, a spus fostul președinte al României, într-o conferință susțină de PMP la Ploiești.

ADVERTISEMENT

„Vin cu acest proiect de lege care este absolut umilitor, dar şi dăunător minoritarilor unguri pentru că trăind în România şi neştiind limba română îşi vor găsi foarte greu locuri de muncă, se vor integra foarte greu în societate. În plus limba română este limba oficială a statului român şi orice politician este obligat să cunoască limba statului”, a continuat Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre legea cerută de UDMR privind examenul în limba română *foto: hepta.ro

Ce lege au inițiat deputații Partidului Civic Maghiar, aleși pe listele UDMR

Partidul Civic Maghiar are doi deputați care au fost aleși pe listele UDMR, iar inițiativa lor are scopul să modifice Legea Educației astfel încât examenul de limbă română să fie eliminat pentru elevii maghiari: „Motivul acestei iniţiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminaţi în comparaţie cu elevii români, având de susţinut două examene în plus, limba română scris şi oral”, a spus preşedintele PCM, Janos Mezei, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit recensământului din 2011, în România trăiesc peste 1,2 milioane de etnici maghiari, iar aceștia reprezintă 6,1% din populația totală a țării. Ei sunt reprezentați în Parlamentul României de UDMR, partid care deține 6,2% din sufragii și susține coaliția de guvernare PSD – ALDE.