News

Tudorel Toader a demisionat! Prima reacție după ce a renunțat la ministerul Justiției

18.04.2019 | 09:52
Tudorel Toader a demisionat Prima reactie dupa ce a renuntat la ministerul Justitiei

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a pierdut sprijinul PSD, dezvăluie ce i-a spus Viorica Dăncilă înaintea revocării. Întrebat de jurnaliști ce decizie ar urma să ia la scurt timp, politicianul a declarat că a vorbit cu Dăncilă, au convenit să se întâlnească la ora 9:30, iar că în momentul stabilirii acestei întălniri scrisoarea nu era trimisă la Cotroceni.

UPDATE “Voi merge la Guvern și o să am o altă întrevedere cu doamna prim ministru. Voi dezvolta ceea ce v-am spus dimineața, dacă n-am fost explicit. Voi porni de la voința politică exprimată în cadrul CEX. Voi porni de la voința exprimată în întrevederile cu doamna prim ministru. Are rolul decisiv atât în formarea guvernului. Iau în considere faptul că orice autoritate trebuie să aibă continuitatea asigurată. Voi rămâne la minister până când în Monitorul Oficial va apărea numele noului ministru al Justitiei căruia îi voi preda documentele și sigiliul ministerului. Merg la Guvern și pretind demisia din funcția de ministru al Justiției. Are demisia mea, cel mai probabil o va trimite la președintele Republicii. Președintele analizează și decide, mai apoi, trimite decretele. “

Tudorel Toade dezvăluie ce i-a spus Viorica Dăncilă înainte de revocare

De asemenea, a avut și un mesaj pentru PSD și liderul partidului, Liviu Dragnea. „Vă asigur că nu va fi un blocaj. La 9.30, după ce voi discuta cu primul ministru vom vedea care sunt deciziile”, a spus Tudorel Toader. Am vorbit cu doamna premier aseară, ca azi să ne vedem la 9:30. Voi merge la discuții.

La momentul în care am stabilit această întâlnire, scrisoarea nu era trimisă la Cotroceni. Am văzut exprimări diferite. Vă asigur că domnia sa mi-a spus textual că nu poate cere demisia și că va trebui să apreciez și să decid, apoi să comunic. Dacă într-adevăr a trimis scrisoarea la Cotroceni, demisia mea rămâne fără obiect”, a declarat ministrul Justiției.

Tudorel Toader dezvăluie ce i-a spus Viorica Dăncilă înainte de revocare: “Demisia mea rămâne fără obiect”
“Demisia mea rămâne fără obiect”

”Eu cred că mi-am îndeplinit obligațiile și plec mulțumit”

Totodată, a susținut că există în Constituție o decizie a CCR care precizează că premierul are rolul decisiv în procedura de numire și revocare a unui ministru, iar Guvernul aparține premierului, nu a președintelui ori a Parlamentului. „Guvernul e al primului-ministru, el îl formează, dirijează, modifică. Sunt competențe partajate între premier și președinte. Decizia premierului e decisivă și o voi respecta.

Cineva a făcut un invertar și cred că sunt peste nivelul mediu. Eu cred că mi-am îndeplinit obligațiile și plec mulțumit pentru experiența pe care am dobândit-o. A fost o echipă frumoasă, am făcut parte din trei guverne. Am fost onorat că am avut continuitate”, a adăugat ministrul.