Încasări record pe litoral. A fost cel mai aglomerat weekend de Rusalii din ultimii 25 de ani

Peste 60.000 de turişti au fost prezenţi de Rusalii pe litoralul românesc, unde au cheltuit circa 8 milioane de euro, mult peste aşteptările hotelierilor, transmite Federaţia Patronatelor din...
20.06.2016 | 21:00
Incasari record pe litoral A fost cel mai aglomerat weekend de Rusalii din ultimii 25 de ani

Peste 60.000 de turişti au fost prezenţi de Rusalii pe litoralul românesc, unde au cheltuit circa 8 milioane de euro, mult peste aşteptările hotelierilor, transmite Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit FPTR, încasările din acest an au fost cu 335 mai mari faţă de cele realizate anul trecut de Rusalii. Hotelierii spun că vremea rece i-a ţinut departe pe turişti de litoral la început de sezon, iar acest sfârşit de sătămână a adus la malul mării un număr record de vizitatori.

„Acum au sosit la mare adevăraţii turişti de litoral, spre deosebire de minivacanţa de 1 Mai, când cei mai mulţi români au ajuns pe litoral pentru cluburi, iar mulţi dintre ei nici măcar nu au ajuns pe plajă”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Hotelierii au pregătit în acest an pachete turistice variate, care au inclus toate tipurile de masă. Unii turişti au achiziţionat pachete all inclusiv, însă mulţi din ei au preferat să mănânce de la autoserviri. O familie a cheltuit, în medie pe zi, 100 de lei pentru masă, conform datelor FPTR.

Pentru oferta de Rusalii, tarifele au fost cu 30% mai scăzute faţă de cele din sezon. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60 de lei pe noapte camera de o stea, 100 lei camera de două stele, 150 lei camera de trei stele şi 300 lei camera de patru stele.

Cele mai aglomerate au fost structurile de cazare din nordul litoralului – Mamaia şi Năvodari, dar foarte mulţi turişti au ajuns şi în Vama Veche, staţiune luată cu asalt şi de către cei veniţi în vacanţa cu cortul. Dacă în staţiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter şi Neptun) au sosit mai mult familii cu copii în vacanţa de Rusalii, în cele din nord, dar şi în Vama Veche, au ajuns mai mult tineri, atraşi de distracţie şi cluburi.

Hotelierii spun că prelungirea anului şcolar cu o săptămână a decalat începerea sezonului estival cu zece zile. Proprietarii de hoteluri spun că la început de sezon se mai confruntă şi cu lipsa de personal calificat.

„Proprietarii de hoteluri de pe litoral trebuie să îşi regândească strategia, astfel încât cele zece zile în minus din vacanţa de vară să nu le afecteze profitul. Chiar dacă turismul este peste 99% privatizat, statul rămâne în continuare acţionar majoritar prin încasarea de taxe şi impozite, care reprezintă peste 60% din cifra de afaceri a proprietarilor de hoteluri. De aceea, FPTR solicită ca autorităţile publice să se implice mai mult şi să susţină activitatea de turism, din care încasează taxe şi impozite, ca un acţionar de bună credinţă”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

Sursă: www.realitatea.net

Tags: