Fotbal intern

„UEFAntasticii” împlinesc 10 ani! Ce fac acum eroii din 2006

În urmă cu un deceniu, mai exact pe 30 martie 2006, Rapid şi Steaua au jucat pe Giuleşti turul sferturilor de finală ale Cupei UEFA...
30.03.2016 | 15:24
UEFAntasticii implinesc 10 ani Ce fac acum eroii din 2006

În urmă cu un deceniu, mai exact pe 30 martie 2006, Rapid şi Steaua au jucat pe Giuleşti turul sferturilor de finală ale Cupei UEFA

România s-a împărţit în două în urmă cu 10 ani. Dacă au fost sau nu bilele încălzite în urna UEFA, deja nu mai contează. Fotbalul mioritic a fost martor la cea mai notabilă performanţă în cupele europene după cotitura din decembrie ’89. Rapid şi Steaua s-au duelat pentru un loc în semifinalele Cupei UEFA. Cîştig de cauză au avut „roş-albaştrii”, care au avansat în penultimul act graţie a două rezultate de egalitate: 1-1 şi 0-0. Golul lui Nicoliţă, marcat pe bătrînul Giuleşti, a cîntărit decisiv. O reuşită în urma căreia aveau să curgă rîuri de lacrimi în tabăra rapidistă. Şi pe gazon, şi în tribună. Poza cu Moldovan consolat de Olăroiu face cît o mie de cuvinte. Cert este că Rapid şi Steaua au scris atunci, în martie 2006, o pagină de istorie a fotbalului românesc.

La poli opuşi

În prezent, „alb-vişiniii” se zbat în mediocritate. Victoriile cu Feyenoord, Hamburg sau Hertha parcă nici nu au existat. Falimentul bate la poarta Giuleştiului. Suporterii refuză, însă, cu iubire necondiţionată de culori, să lase steagul jos. Se încăpăţînează să creadă că echipa va fi salvată. De partea cealaltă, gruparea „roş-albastră” galopează spre al patrulea titlu consecutiv, deşi trece printr-o mare criză de identitate. Părăsită de suporteri, Steaua ţine, totuşi, stindardul sus. FANATIK vă prezintă modul în care s-au schimbat cele două grupări în ultimul deceniu.

Declin total

Rapid s-a schimbat radical în cei 10 ani care au trecut de la derby-ul UEFAantastic. Giuleştenii au cîştigat ultimul trofeu în 2007, la penalty-uri, cu Dinamo, dar Supercupa României pare acum ceva imposibil de pus în vitrină… Nici George Copos nu mai este patron. Boss-ul de la „ANA” a ales să părăsească Grantul după ce a băgat clubul în insolvenţă. Valerii Moraru este acum numărul 1 la Rapid, iar cupele europene sînt, pentru moment, un vis. Echipa este în liga secundă, ce-i drept, cu şanse mari la promovare.

Comparativ cu 2006, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade inclusiv în tribună. Fanii sînt împărţiţi. Şi se „altoiesc” pe unde prind ocazia. Departe sînt vremurile cînd ultraşii aveau darul să taie picioarele unui Barbarez sau Kuyt. Interese, interese, interese… Şi în rîndul suporterilor, dar şi al conducerii… Din păcate, Rapid se îndreaptă spre colaps. Şi nimeni nu pare să poată opri căderea începută în urmă cu un deceniu. Iar tot mai multe voci au ajuns să-l regrete pe Copos. Cel care a creat Rapidul modern, dar pe care l-a şi adus pe buza prăpastiei.

FCSB sau Steaua?!

Nici în Ghencea lucrurile nu sînt tocmai roz. De fapt nu în Ghencea. Ghencea nu mai este „templul” fotbalului „roş-albastru”. Totuşi, faţă de Rapid, Steaua este în prima ligă. Cîştigă campionate, însă tribunele sînt goale în prezent. Suporterii s-au îndepărtat de echipă după ce clubul patronat şi în prezent de Gigi Becali a pierdut marca. Şi a fost alungată din Ghencea. În prezent, rivalii numesc echipa FCSB. Însă latinfundiarului piperean (sau piperat?) nu-i pasă.

Ţelul său este calificarea în grupele Ligii Campionilor. An de an. Care i-ar aduce banii mult visaţi. Nu pare să-l intereseze că fanii nu mai populează tribunele. „Cashul” este tot ce contează. Steaua trăieşte, acum, din amintiri. Inclusiv primăvara europenă reprezintă o utopie în prezent. Vremurile cînd, poate, cea mai iubită echipă din România era o prezenţă constantă în fazele finale ale competiţiilor intercluburi au apus. Singura întrecere unde Steaua mai contează este cea internă. Derby-ul UEFAntastic cu Rapid pare tare departe…

Ce fac acum eroii din 2006

RAPID

Dani Coman – preşedinte Astra Giurgiu

Marius Constantin – joacă la ASA Tîrgu Mureş

Vasile Maftei – joacă la FC Voluntari

Ionuţ Rada – joacă la AS Bari

Valentin Bădoi – antrenor secund la Academica Clinceni

Emil Dică – joacă la FCM Baia Mare

Romeo Stancu – s-a lăsat de fotbal, încearcă o carieră de antrenor

Ionuţ Stancu – liber de contract

Daniel Niculae – joacă la Astra Giurgiu

Viorel Moldovan – antrenor secund la echipa naţională

Mugurel Buga – joacă la FC Braşov

Nicolae Grigore – joacă la FC Voluntari

Lucian Burdujan – joacă la Europa FC, în Gibraltar

Valentin Negru – liber de contract

Ciprian Vasilache – joacă la FCM Baia Mare

STEAUA

Carlos Fernandes – joacă la Caala, în Angola

George Ogăraru – antrenor la o grupă de juniori la Ajax

Dorin Goian – joacă la Asteras Tripolis

Sorin Ghionea – s-a lăsat de fotbal

Petre Marin – s-a lăsat de fotbal

Bănel Nicoliţă – joacă la Viitorul

Mirel Rădoi – face şcoala de antrenori la Chişinău după ce, în tur, a antrenat Steaua

Sorin Paraschiv – agent de jucători

Nicolae Dică – antrenor la SCM Piteşti

Daniel Opriţa – antrenor la Juventus Bucureşti

Andrei Cristea – joacă la CSMS Iaşi

Florin Lovin – joacă la Astra Giurgiu

Vasilică Cristocea – liber de contract

Mihai Neşu – în recuperare după paralizia cauzată de o gravă accidentare

Daniel Bălan – joacă la Rapid CFR Suceava

19.000 de spectatori au asistat la partida tur dintre Rapid şi Steaua, disputată pe Giuleşti

„Rezultatul uneia o motiva teribil pe cealaltă. Rapid a trecut de Hamburg cu o zi înainte de returul nostru cu Betis. Înaintea jocului, Olăroiu şi Meme Stoica au venit în vestiar şi au pus o presiune incredibilă pe noi. Nu concepeau ca «ăia» să se califice, iar noi, nu. Am cîştigat cu 3-0 la Sevilla” (Sorin Ghionea)

Tags: