Sport

Amintirile eroilor ultimei victorii a Craiovei la București contra Stelei: „Atunci s-a născut o nouă generație”

Amintirile eroilor ultimei victorii a Craiovei la Bucuresti contra Stelei Atunci sa nascut o noua generatie
Ultima victorie pentru Universitatea Craiova contra Stelei, la București, a venit în 1989

Universitatea Craiova caută prima victorie în București în fața Stelei și a continuatoarei din Liga 1, FCSB, de aproape 30 de ani. Ultimul meci câștigat de „Știința” în fața roș-albaștrilor datează din 29 noiembrie 1989! Atunci, oltenii se impuneau în fața finalistei Cupei Campionilor Europeni de la acea dată cu 2-1, chiar în Ghencea, în fața oficialilor Armatei dar și a lui Valentin Ceaușescu.   FANATIK a stat de vorbă cu mai mulți fotbaliști care au fost pe teren la acea partidă. I-am întrebat despre memoriile lor din acea perioadă, dar și despre duelul de duminică, de pe Arena Națională, dintre FCSB și U Craiova.

Primul cu care am stat de vorbă a fost Emil Săndoi, care la numai 24 de ani era unul dintre veteranii lotului oltenilor. Săndoi și-aduce aminte foarte bine despre acest meci: „Era înainte de Revoluție. Cam atunci s-a născut o nouă generație, din acel an, din ’89, generația noastră, care a câștigat titlul în ’91 și câteva cupe ale României. E adevărat că eu am prins și generația dinainte. Eram o echipă formată din jucători autohtoni, din zonă. Dacă stau bine să mă gândesc erau numai doi jucători care veneau din altă parte. Era vorba despre Prunea, ai cărui părinți erau tot din Oltenia și Mănăilă care era din zona Constanței. În rest toți eram din zona Dolj, Olt, gorjeni. Să nu uităm că în acea perioadă Dinamo, Steaua, chiar și Victoria își permiteau să ia aproape orice jucător din țară, pe când noi eram o generație crescută de Craiova, marea majoritate a jucătorilor. Atunci am și câștigat la Steaua, 2-1, am și câștigat la Dinamo cu 1-0. Am câștigat cu Dinamo acasă. Aveam o echipă frumoasă.”

Emil Săndoi, despre ultima victorie la București a Craiovei împotriva Stelei: „Am avut și puțină șansă”

Actualul antrenor al lui FC Argeș a admis că echipa sa a avut și puțin noroc, mai ales la penalty-ul ratat de Gabi Balint: „E adevărat că la acel meci cu Steaua am avut și puțină șansă. Ei au avut 1-0, au avut și un penalty ratat, cred că prin Balint și după aceea am înscris de două ori, prin Ștefan Stoica și Bica. Bica a marcat numai la meciuri dintr-astea importante. Are foarte puține goluri în carieră și numai la victorii importante. Mi se pare că a mai înscris un gol într-un meci câștigat cu Dinamo, tot așa, 2-0 sau 2-1. Au fost orgolii de fiecare dată la jocurile astea, între Craiova-Steaua, Steaua-Dinamo sau Craiova și Dinamo. Sigur că ne doream și noi la începutul acestei generații să avem rezultate bune și de asta am spus că începând cu acele meciuri din acel campionat deja am început să avem obiective îndrăznețe. Asta în condițiile în care echipele Sistemului aveau echipe foarte valoaroase, jucători valoroși care erau la echipa națională”

Emil Săndoi a fost pe teren la ultima victorie a U Craiova împotriva Stelei, în Ghencea

Emil Săndoi: „Pentru mine, Craiova este în acest moment favorita la titlu”

Fostul internațional român a ținut să explice de ce crede că U Craiova este favorită la titlu, peste CFR Cluj sau FCSB: „Pentru mine nu este o surpriză. Eu am declarat de fiecare dată atunci când se construia noul stadion că în momentul în care acesta va fi construit, se vor bate la titlu. De când s-a finalizat noua arenă, Craiova trebuie să fie an de an o pretendentă la titlu. Ca să fiu sincer, în momentul de față eu văd Craiova principala favorită la câștigarea titlului de campioană. Nu încerc să pun o presiune pe cei care se ocupă de destinele acestui club. Asta e părerea mea personală. Craiova trebuie să profite de problemele care sunt la celelalte grupări în momentul de față. Vedeți că la CFR sunt anumite dificultăți în momentul de față, nici Steaua nu a început cum și-ar fi dorit anul. Craiova ar trebuie să speculeze aceste aspecte, așa cum am făcut și noi în 90-91. Și noi am câștigat campionatul pentru că foarte mulți jucători de la Steaua și Dinamo au luat drumul străinății după Revoluție și după mondialul din Italia. Și noi am fost principalii beneficiari la acel moment”.

Printre motivele enumerate de Săndoi se numără următoarele: „În momentul de față Craiova are fani, stă bine financiar, are și echipă. În ultima perioadă Craiova a știut să găsească de fiecare dată înlocuitori jucătorilor pe care i-a vândut: Andrei Ivan, Vătăjelu, Băluță, Mitriță… Nu mai vorbesc de suporteri. Ați văzut câți sunt pe stadion când joaca acasă echipa. Ați văzut câți merg după băieți când joacă în deplasare. Din punctul ăsta de vedere cred că U Craiova împlinește toate condițiile pentru a obține o performanță și mai mare decât anul trecut”

Silviu Lung era în poarta Stelei la ultima victorie a Craiovei în București, împotriva roș-albaștrilor!

Portarul de legendă al Craiovei Maxima, Silviu Lung, are o poveste interesantă la meciul din noiembrie 1989. El a jucat 14 sezoane consecutive pentru Știința, alături de care a câștigat 2 titluri. În 1988 s-a transferat la Steaua, cu care a mai câștigat un titlu și a jucat o finală de Cupa Campionilor Europeni, în 1989. Lung era în poartă la ultima înfrângere a Stelei la București, chiar împotriva echipei sale de suflet, Universitatea Craiova. Întrebat de FANATIK să rememoreze acea partidă, fostul portar al naționalei României a avut o reacție amuzantă:

„Credeam că mă întrebați de lucruri mai recente. Dar dacă asta se vinde. Am primit un gol cu un șut de la 20 de metri, al lui Dănuț, al lui Bica. A fost și un teren destul de înghețat, dificil. Dar am avut și ocazii, țin minte că am avut un penalty ratat la 1-0 și după aceea Craiova a dat și două goluri. Un meci deloc diferit, ca oricare altul. Am pierdut cu 2-1. Nu s-a întâmplat nimic nici după meci. Nu mai țin minte dacă i-am felicitat pe adversari. Credeți-mă că nu mai țin minte. În timpul meciului am fost mereu rivali, dar după aceea eram colegi la echipa națională, mergeam să bem o bere împreună, dar pe teren ambiția era foarte mare de a câștiga. Dar după aceea, în afara lui, rămâneam prieteni”. 

Ironia sorții! Silviu Lung a fost în poarta Stelei la ultima victorie a Craiovei la București

Cât despre partida de duminică, Lung a zis: „Va fi un meci destul de echilibrat. Ambele echipe au șanse egale, iar Craiova va avea probabil un plus, pentru că s-a creat o emulație specială în jurul Craiovei. La fiecare meci vin 15-20.000 de spectatori. Este o echipă care este în ascensiune și care deja de ani buni cochetează cu primele locuri iar anul ăsta chiar au șanse la titlu, din punctul meu de vedere. Au un lot foarte omogen, foarte echilibrat pe posturi și cred că au șanse mari să se bată la titlu.”

Petre Grigoraș, în perioada în care nu era „cel mai tare din oraș”

La începutul sezonului 1989-1990, Steaua se întărea cu un fotbalist de 24 de ani de la FCM Bacău. Este vorba de Petre Grigoraș, actualul antrenor al celor de la Farul Constanța, care a primit porecla de „cel mai tare din oraș” pentru prestațiile sale ca tehnician la Oțelul Galați sau Pandurii. Tânărul Grigoraș a nimerit însă la sfârșitul anilor ’80 într-o echipă fenomenală a Stelei, care își trăise însă apogeul. Actualul antrenor nu mai ținea minte prea multe date despre meciul pierdut cu Universitatea Craiova, dar știa cu exactitate echipa cu care juca în acea perioadă Steaua:

„Nu mai țin minte. Știu că am pierdut rău în acel an cu Dinamo. În ce an era? 1989? Cu 2-1 ne-au bătut? A, da, da, da. Dinamo ne-a bătut 3-0 și Craiova 2-1 în Ghencea, da. A fost un sezon greu. Steaua venea după o perioadă în care dominase totul pentru o lungă perioadă de timp. Câștigaseră Cupa Campionilor Europeni în 1986, în 1989 iar finală. Dar deja crescuseră mult și Craiova și Dinamo și ne-au cam terfelit. Bine, în continuare Steaua avea o echipă… nu făceam parte din primul 11, clar! Era foarte greu să te impui în echipa aia. O țin minte pe de rost: Lung în poartă – Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu, cred că Rotariu, Musznai, Ilie Dumitrescu – Hagi, Lăcătuș, Balint. Cam ăsta era 11-le de bază, deci cam greu să intru într-o asemenea echipă. De la meciul ăsta nu prea mai am multe amintiri. Știu că ne-a bătut Craiova și 2-0 la ei și a luat Gică Hagi roșu în minutul 30!”

Petre Grigoraș a jucat în sezonul 1989/1990 la Steaua

Grigoraș crede că FCSB are valoare să compenseze lipsa de formă în derby-ul cu U Craiova

„Era o perioadă de tranziție la Steaua, după acea perioadă de forcing și în campionat și în cupele europene. Craiova era o echipă extrem de puternică și întotdeauna zona Olteniei a dat jucători buni care mâncau fotbalul pe pâine! Nu mai țin minte exact foarte multe amănunte din meciul, că au trecut foarte mulți ani. Fiecare echipă are perioada ei de glorie și momentele de decădere sau de revigorare a lotului, cert este că în perioada aia Dinamo și Craivoa erau în urcare, Steaua era într-un mic regres. Pe lângă faptul că ne-au bătut în campionat, Dinamo ne-a bătut și în Cupa României în finală, cu 6-4”, a povestit Petre Grigoraș pentru FANATIK, despre perioada petrecută la Steaua. După acest sezon, atacantul avea să treacă la Farul Constanța, echipa de la care s-a și retras, după o perioadă în care a jucat în Bulgaria.

Fostul antrenor al Oțelului și al Pandurilor a prefațat și derby-ul de duminică dintre FCSB și U Craiova:  Steaua cam bate pasul pe loc de vreo trei ani, pentru că la investițiile pe care le-au făcut nu au putut concretiza aceste investiții. Dar în astfel de partide dispare orice lipsă de formă sau cădere de formă la una și ascensiune la cealaltă. Eu sunt convins că va fi o luptă extrem de interesantă și două echipe echilibrate. Steaua încearcă să se identifice un pic. Au transferat foarte mulți jucători tineri extrem de valoroși, dar va trebui să aibă răbdare cu ei, să îi crească și să le asigure o continuitate. Cred că va fi un meci extrem de interesant. Dacă s-ar fi jucat la Craiova, poate ar fi avut un avantaj Craiova, pentru că ar fi fost susținuți de un stadion vulcanic. Cred că orice se poate întâmpla. E adevărat că U Craiova a pierdut niște jucători exponențiali. Dar văd că totuși, după Mitriță, au găsit și resursele și inspirația necesară să înlocuiască cu jucători la fel de valoroși și e o nucă tare. Primele trei clasate se vor bate cu șanse reale la titlu.”

Caseta tehnică a meciului Steaua – Universitatea Craiova, din 29 noiembrie 1989:

Steaua: Lung – D. Petrescu, Iovan, Bumbescu (min.80 Grigoraș), Ungureanu – Musznai, I. Dumitrescu, Rotariu – Negrău, Balint, Hagi

Universitatea Craiova: Crișan – Mănăilă, Săndoi, Gh. Popescu, Zamfir, Ad. Popescu – Ciurea (min.90 Neagoe), Olaru, Bica, Badea – Șt. Stoica (min.86 Pigulea)