Fotbal international

Ultimul interviu acordat de Emiliano Sala: “Vreau să îmi închei cariera la echipa mea de suflet, Independiente”

04.02.2019 | 11:28
Ultimul interviu acordat de Emiliano Sala Vreau sa imi inchei cariera la echipa mea de suflet Independiente

Emiliano Sala, jucătorul argentinian dispărut în tragedia aviatică de acum două săptămâni, în timp ce avionul privat îl ducea de la Nantes la Cardiff, noua sa echipă, visa să-și încheie cariera la Independiente, formația lui favorită. Cât ar părea de ciudat Emiliano nu a jucat niciodată la un club de top din Argentina. Cariera în țara natală s-a limitat la echipa orașului unde s-a mutat la vârsta de cinci ani, după propriile spuse, o localitate de circa 3000 suflete, Progreso, în provincia Sant Fe, la 539 kilometri de Buenos Aires.

Visul lui Emiliano Sala. Imagine din 2004, când Sala juca la echipa locală din Progreso (cel încercuit)
Visul lui Emiliano Sala. Imagine din 2004, când Sala juca la echipa locală din Progreso (cel încercuit)

S-a născut într-o localitate și mai mică, Cululu, pe 31 octombrie 1990. La cinci ani familia Sala s-a mutat la Progreso, acolo unde părinții, Horacio și Mercedes, locuiesc și astăzi. De mic i-a plăcut să stea numai pe teren, având un singur vis, să ajungă fotbalist profesionist și să joace la echipe importante. În țara natală mai mult de liga a treia, cu San Martin Progreso, nu a ajuns, pentru că de la 15 ani a fost integrat într-un proiect care implica și prezența în parteneriat a clubului francez Girondins de Bordeaux.

Voia să-și încheie cariera în Argentina, pentru că nu a jucat decât în Franța la nivel profesionist

Abia la 20 de ani Bordeaux l-a chemat, dar l-a plimbat ani buni pe la Orleans, Niort și Caen, până când să îi acorde câteva șanse. Însă, primul lucru făcut de șefii girondinilor a fost să i se pună un profesor de franceză, limbă pe care Sala a învățat-o bine și repede, de unde și impactul perfect pe teren și în vestiar cu coechipierii. La Niort a dat 18 goluri într-o stagiune, la Caen cinci și a ajutat la supraviețuirea în Ligue 1. Apoi a venit oferta lui FC Nantes, care i-a oferit cinci ani de contract. Onorați în 130 de prezențe cu 48 de goluri.

Pe 22 ianuarie apărea în cotidianul La Nacion ultimul interviu acordat de Emiliano Sala. Descoperi un personaj modest, obișnuit să muncească mult pentru a ajunge cât mai sus, un pasionat de muzică (îi plăcea să cânte la chitară) și de lectură (în special romane polițiste și drame). Nici pe departe portretul unui star, Emiliano amintind mereu de locurile de unde a plecat. Poate de aceea și fanii lui FC Nantes l-au iubit nespus de mult. 

Deviza lui Emiliano: “Trăiesc la maxim fiecare zi”

“Sunt fericit cu ceea ce am, trăiesc la maxim fiecare zi și îmi pare rău de nimic. Știu de unde vin, mereu am luptat și am visat să ajunge ceea ce îmi doream, un jucător profesionist. Nu a fost deloc ușor, mai ales după ce am intrat în acel parteneriat cu Bordeaux. Aproape la fiecare trei luni, de la 15 la 20 de ani, călătoream în Franța, stăteam trei luni, după care îmi spuneau să mă întorc, pentru că încă nu era momentul. Familia m-a ajutat enorm să trec bine acei ani.

Cele cinci goluri ale sale din retur, când a venit împrumutat, au salvat Caen de la retrogradare
Emiliano Sala Caen. Cele cinci goluri ale sale din retur, când a venit împrumutat, au salvat Caen de la retrogradare

Pentru că am ajuns în Franța și am jucat la nivel înalt numai aici am și eu un debit de plătit față de fotbalul argentinian. Aș vrea să îmi închei cariera la echipa mea de suflet, Independiente, să trăiesc și eu modul unic de pasionl în care se trăiește fotbalul din țara mea. Fratele meu mă ține la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul nostru, dar îmi doresc mult să și joc la Independiente.

Nu excludea să joace pentru altă echipă națională

Ca orice jucător e normal că ar fi un vis să ajung într-o zi la echipa națională, dar nu fac o obsesie din aceasta, pentru că știu cât de mulți jucători pe postul meu sunt foarte buni în Argentina și prin campionatele mari din Europa. Îmi place mult ori de câte ori am prilejul să mă întorc acasă, să îmi petrec vacanțele cu familia, să mănânc friptură la cuptor cu prietenii și cu cei de acasă”.

Francezii s-au întrebat cum e posibil ca un jucător atât de complex, care dă goluri ușor dar și oferă multe pase decisive colegilor, nu a intrat în atenția echipei naționale. Și au făcut un drum până la Progreso, unde au realizat un reportaj despre Emiliano Sala. Acesta a spus că dacă nu va fi chemat la națională până la 30 de ani (acum avea 28), va reflecta serios asupra perspectivei de o face totuși pentru o altă țară.