Sport

Un fotbalist nigerian legitimat în România a fost arestat! Ar putea fi expulzat din țară

06.08.2018 | 21:13
Un fotbalist nigerian legitimat in Romania a fost arestat Ar putea fi expulzat din tara
ADVERTISEMENT

Un fotbalist nigerian legitimat în România a fost arestat! Africanul se afla de mai multă vreme în atenția polițiștilor de la Biroul de Imigrări. De altfel, nigerianul, pe numele său Ibrahim Jamilu, a fost căutat de oamenii legii chiar la jocurile disputate de echipa lui, dar părăsise deja orașul Sălaj. Până la urmă, Jamilu a fost prins de polițiști tocmai la Târgu Secuiesc acolo unde a ales să se ascundă.

Ibrahim Jamilu a ajuns în România la pachet cu Benjamin Kuku, Mohamed “Balotelli” Lawal și Tegbo Dum Mene Best. Cei patru au aterizat în România, în anul 2014. Nu aveau niciun act semnat, dar beneficiau de promisiunea unui impresar conform căruia vor merge să joace la o formație din Liga 1. La scurt timp însă, africani, au ajuns la Pecica, unde au fost obligați să joace în Liga IV-a Arad, pentru echipa locală, Progresul Pecica.

ADVERTISEMENT

Un fotbalist nigerian legitimat în România a fost arestat!

După câteva luni, nigerienii au încercat să-și găsească angajamente pe cont propriu la un nivel superior. Așa au ajuns Kuku și Jamilu la FC Zalău, echipă pentru care au evoluat timp de două sezoane în Liga a III-a.

Culmea, în 2016, Kuku dă lovitura și face saltul în prima ligă, la ASA Târgu Mureş, iar apoi la FC Botoşani şi ulterior la SEPSI Sfântu Gheorghe. Soarta n-a fost la fel de bună și pentru Jamilu care a rămas la Zalău. Mai mult de atât, antrenorul Costică Olariu nu-i oferă deloc minute de joc și Jamilu stă mai degrabă prin tribune. Urmează un transfer la CS Barcău Nușfalău unde are o prestație foarte bună – marchează zece goluri și atât conducerea, cât și oamenii din localitate îl primesc ca pe unul de-al lor. Nu trece mult și apare și oferta dintr-un eșalon superior. Bucovina Rădăuți îl vrea pe Jamilu

“În Liga a IV-a la Nuşfalău m-am simţit foarte bine, dar eu vreau să joc mai sus. În plus, la Rădăuţi voi fi mai aproape de pe prietenul meu – Kuku, cel care evoluează la FC Botoşani”, declara Jamilu la acea oră.

Parcurs bun și nu prea pentru Jamilu

Sucevenii au un parcurs bun în Seria I a Ligii a III-a, unde s-au clasat pe locul 5 la finalul campionatului. Jamilu a stat însă doar o jumătate de an în Moldova, deoarece în primăvară conducerea celor de la CS Barcău anunţa o spectaculoasă întoarcere a africanului!

Și partida cu Flacăra Halmăşd desfăşurată pe data de 29 aprilie a fost şi ultima în tricoul Nuşfalăului în campionatul trecut pentru Jamilu. Aproape imediat, africanul dispărea fără urmă. În etapa următoare, conform celor de la sportulsălăjean.ro, mijlocaşul nigerian a fost trecut pe raportul de joc, dar de fapt el nu a fost prezent la joc.

După două săptămâni Jamilu a fost căutat de polițiști direct la stadion. Cam atunci şi-au dat seama şi oficialii clubului că jucătorul are mari probleme. De altfel, fotbalistul a acuzat în mai multe rânduri că actele sale de şedere în România nu sunt  în regulă, având în vedere că el are statut de extracomunitar.

“Atâta timp cât a fost angajat de CS Barcău Nuşfalău, totul a fost în regulă cu fotbalistul. Nu ştim dacă la Rădăuţi s-au mai făcut actele. Cert este faptul că în momentul în care a revenit la Nuşfalău, Jamilu avea actele cam în plop şi plopul în aer. Noi i-am făcut contract, chiar dacă acest lucru ne-a costat mult. Când a revenit de la Rădăuţi, jucătorul ne-a spus că cei de la Bucovina nu i-au făcut actele. Cineva l-a sfătuit să meargă la Timişoara, unde a solicitat azil politic. Timp de o lună a primit un act, dar în următorea lună nu s-a mai putut face la fel. Probabil că în acel moment el a dispărut de la Nuşfalău. După ceva timp, a venit cineva de la poliţie pe la noi şi au luat şi hainele împreună cu bunurile lui Jamilu pe care le avea aici, spunând că nigerianul va fi expulzat din ţară”, spunea Adrian Damian, antrenorul de la CS Barcău Nuşfalău.

Azi politic sau înapoi în Nigeria

Apropiaţii fotbalistului spun că  Jamilu a mers la Serviciul pentru imigrări al judeţului Timiş şi a solicitat azil politic, dar nu a avut succes. Rămas fără soluţii, nigerianul și-a închis telefonul și contul de facebook în speranța că polițiștii îi vor pierde urma.

Abia în luna iulie,  fostul mijlocaş al lui FC Zalău a fost prins tocmai prin Târgu Secuiesc cu actele expirate şi ca urmare a fost reţinut de poliţiştii de la imigrări! Africanul stătea deja de câteva luni în județul Covasna fiind și implicat într-o relație serioasă cu o tânără.  Poliţiştii de la Biroul pentru imigrări al judeţului Covasna l-au reţinut şi l-au trimis la Centrul de Luare în Custodie Publică de la Otopeni, acolo unde se află şi în acest moment.

De mai bine de o lună şi jumătate, fotbalistul din Nigeria se află în detenţie alături de migranţi din mai multe ţări precum Algeria, Tunisia, Maroc, Libia, Egipt, Liban, Siria, Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Brazilia sau Irak. Majoritatea dintre aceştia nu au avut forme de şedere sau documentele lor au expirat, dar există şi persoane care au făcut cunoştinţă cu penitenciarele româneşti, acestea din urmă aşteptând să fie expulzate în ţările de origine.

Situaţia lui Jamilu se complică pentru că el trebuia acum să facă rost de bani pentru biletele de avion către Nigeria, acolo unde să îşi facă actele pentru ca apoi să poată reveni în ţară în condiţii normale. În caz contrar, statul român plăteşte aceşti bani, însă nigerianul va fi expulzat  şi nu va mai putea vreodată să se întoarcă în România. Cum fotbalistul nu a reuşit să strângă suma de bani necesară, autorităţile române au prelungit această perioadă până la finalul lunii august, după care el va fi expulzat.

Nigerianul a făcut un apel umanitar și speră să strângă cei 2 mii de euro prin care să poată urma pașii legali

“Acum sunt la Centrul din Otopeni. Am fost reţinut la Târgu Secuiesc de poliţie în timp ce mă întorceam de la ceva prieteni din Constanţa. Eu sper să pot pleca cât mai repede acasă în Nigeria, să îmi rezolv actele şi să mă reîntorc cât de repede în România. Pentru aceasta am nevoie de  bani. Trebuia să îmi rezolv problema până în 28 iulie, dar termenul s-a prelungit până la finalul lunii august. Aş avea nevoie de 2.000 de euro atât pentru drumul dus-întors, cât şi pentru rezolvarea actelor. Aştept ajutor de la oricine. Eu aş vrea să mă stabilesc împreună cu prietena mea în România şi să mă căsătoresc. Vreau să devin cetăţean român şi m-aş stabili chiar şi la Zalău, fiindcă mi-a plăcut foarte mult acest oraş şi unde m-am simţit ca şi acasă”, a declarat Jamilu pentru Sportul Sălăjean.

10 goluri a marcat Jamilu pentru CS Barcău Nușfalău