News

Un grup de români, fraudă de 33 de milioane de dolari în SUA. Cum își înșelau victimele

24.11.2020 | 17:45
Un grup de romani frauda de 33 de milioane de dolari in SUA Cum isi inselau victimele
Americanii care au fost înșelați de români speră să-și recupereze prejudiciul
ADVERTISEMENT

Vlad Călin Nistor, clujeanul extrădat în SUA pentru că ar aparține la o rețea internațională de spălare de bani, a pledat vinovat.

Nistor, CEO CoinFlux și fiu al fondatorului Banca Transilvania, Nistor Dan Călin, a intrat în vizorul serviciilor secrete americane încă din 2018.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 13 români au fost arestați atunci, după colaborarea între United States Secret Service, DIICOT și Parchetul din Kentucky (SUA).

33 de milioane de dolari pagubă cauzată de 13 români în SUA

După doi ani de arest preventiv, Ziar de Cluj anunță că Nistor se află pe lista persoanelor care au acceptat să semneze acorduri de recunoaștere a infracțiunii.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul total cauzat de români se ridică la 33 de milioane de dolari prin fraudă, înșelăciune și acces ilegal informativ.

Conform sursei citate, din totalul sumei Vlad Nistor a recunoscut că a „albit” 1.8 milioane de dolari prin intermediul unor tranzacții cu criptomonede, prin firma sa.

ADVERTISEMENT

Vlad Nistor a cerut în 2019 să fie readus în România, moment în care și site-ul Coinflux a fost închis. Mai mulți oameni au pierdut în acel moment bani, rămași blocați în încurcata lume a criptomonedei.

Din păcate pentru cei care se consideră păgubiți, CoinFlux nu pare să mai fie funcțional. „La Registrul Comerțului societatea nu mai este în stare de funcțiune (*exclusă din selecții). Ultima ședință administrativă din companie s-a făcut pentru ca iubita și asociata lui Vlad Nistor, Andra Barac, să fie împuternicită pentru a reprezenta COINFLUX în relațiile cu băncile. Decizia s-a luat în timp ce Nistor pleca, prin mandatul european de arestare, în Kentucky, în decembrie 2018”, menționează Ziar de Cluj.

ADVERTISEMENT

Pagube de milioane de dolari prin tranzacții false

Gruparea ajunsă în atenția serviciilor secrete americane era coordonată din București de mai mulți indivizi care promiteau unor clienți pe Amazon mașini de lux la prețuri convenabile. După ce îi convingeau pe aceștia să le trimită un avans, păgubiții nu mai aveau cu cine să facă „afaceri”. Toate se făceau prin conturi false de Facebook, după care banii erau convertiți în criptomonedă pentru a fi mai greu de depistat de către autorități.

În prezent, românii își așteaptă sentința în SUA, după ce le-a fost refuzat dreptul de a fi judecați după legea românească.

 

ADVERTISEMENT
Tags: