Un român scrie istorie în China: “Le plac poveştile cu Dracula!”

03.09.2018 | 20:49
Un roman scrie istorie in China Le plac povestile cu Dracula

Daniel Corbeanu este doar unul dintre milioanele de români plecaţi să muncească peste hotare. El a ales să meargă în China, acolo unde este foarte aproape de a deveni campion în sporturile de contact. Este un bănăţean care a simţit că nu există oportunităţi pentru el să îşi facă meseria în ţară. Ca mulţi alţi români, a decis să plece peste hotare. Raţiunea ar fi îndrumat spre vest, graniţa fiind atât de aproape.

Dar a ales, totuşi, să meargă în est! Până în China. Pentru a lupta pe continentul care iubeşte cel mai mult sporturile de contact, Asia. Într-un interviu oferit pentru FANATIK, Corbeanu povesteşte care a fost impactul schimbării de cultură şi ce le place chinezilor să audă când vine vorba despre România. Poveşti cu Dracula!

Cum a venit pentru tine această oportunitate de a lupta în China?

Eu mai luptasem acum câțiva ani tot în China, dar în Kunlun. Acum, a fost destul de simplu. În urmă cu aproximativ 15 luni, Alin Huiu mi-a oferit această provocare de a reveni. Aveam o revanșă de luat acolo și știam că nu trebuie să las lucrurile așa.

A fost o decizie greu de luat? Să stai atât de departe de țară, printre străini.

Sincer? Când m-a sunat Alin, nu am stat pe gânduri. Am acceptat din prima, nici măcar nu am întrebat cine e adversarul. Am aflat la câteva zile după aia. Era un luptător semnat de Glory, cea mai tare promoție din lume! Distanța față de familie și prieteni mi-o asum pentru că sunt luptător profesionist și asta e viața mea. Va veni și vremea când voi sta mult acasă.

Cum a fost primul tău contact la cultura asiatică, una total diferită față de cea din Europa. Care au fost lucrurile care te-au uimit.

Clar, diferența este imensă, însă este o țară care m-a fascinat și unde descopăr noutăți de fiecare dată când ajung. De la mâncare, la felul de a fi al oamenilor. Ce m-a uimit este faptul că sportul de contact reprezintă o parte a vieții de zi cu zi a chinezilor.

Cum ți se pare China, o țară despre care se spune că oferă discrepanțe mari între bogați și săraci, între orașele ultra moderne și zonele rurale, rămase parcă mult în urmă?

În primele vizite acolo, am văzut doar orașele mari, gen Guangzou, Shenzhen, Hong Kong și Beijing. La un moment dat, am locuit 4 luni într-o regiune rurală și am apucat să văd și celelalte zone. Este o discrepanță, e adevărat, dar cu toții muncesc pentru ca țara lor să se ridice, iar asta m-a impresionat.

În China, sporturile de contact sunt foarte populare. A fost surprinzător să vezi că lumea te recunoaște, că ai fani deși ești din altă țară.

Vă dați seama că sunt onorat să mă aflu în această postură, iar cei de acolo să afle cât mai multe despre România. Şi sunt într-adevăr interesaţi să afle cât mai multe despre ţara noastră, le plac mai ales poveştile cu Dracula!

Care sunt sportivii români despre care se vorbește cel mai mult în China?

Să știi că sportivii români nu sunt foarte cunoscuți, suntem puțini care am luptat acolo în China. În schimb, thailandezii și rușii sunt foarte populari. Sper ca şi noi, românii, să ne facem un nume important acolo. Este o zonă în care sporturile de contact sunt puse la mare preţ.

Cum este infrastructura pentru sport față de ceea ce găsim în România?

Nu se compară! Numărul de sportivi este imens, iar asta crează o concurență acerbă. În plus, sălile sunt foarte dotate, iar toți cei care încep kickboxul acolo vor să învețe tot mai mult. Sunt aduși antrenori străini pentru a ridica piața, iar în câțiva ani cu siguranță vom vedea o dominație a Chinei la categoriile mici.

În septembrie faci un nou pas spre titlu în China. Ce știi despre adversar și cât de aproape ești de cea mai bună formă?

Momentan nu știu nimic, aștept ca managerii să mă anunțe toate detaliile. Inițial, lupta era programată pentru 1 septembrie, dar va fi decalată pentru finalul lunii, cel mai probabil. Mai sunt unele aspecte de organizare de pus la punct, legate de alegerea adversarului. Eu mă pregătesc deja foarte intens. Sunt bine, în formă, chiar îmi doresc să revin acolo și să obțin o nouă victorie.

O decizie controversată împotriva ta la gala din Franța, ce s-a întâmplat acolo?

Organizarea acelui eveniment a fost un eșec total. De la început, au pus presiune pe noi ca să nu câștigăm turneul. Ne-au lăsat cu așteptăm cu orele prin aeroport, adversarul nu a venit la cântar, s-au purtat mizerabil cu noi. L-am pus pe oponentul meu la podea, dar tot lui i-au dat victoria. Mă așteptam totuși la un respect din partea francezilor. A fost o mare dezamăgire.

Când crezi că vei lupta și în fața publicului din România? Pe cine ai vrea să înfrunți?

A apărut recent această promoție foarte puternică, fondată de Cătălin Moroșanu, Dynamite Fighting Show, iar pentru mine asta e o provocare. Prefer să lupt în galele mari, să am obiective puternice. Lupt cu oricine, nu am niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere. Din câte știu, vor avea o gală pe 19 octombrie, sper să fiu pe card.

Care este luptătorul tău preferat din România?

Cătălin Moroșanu, pentru inima lui de războinic. Nu este cel mai tehnic luptător, dar își pune inima pe tavă atunci când urcă în ring, iar asta contează enorm.

Care sunt următorii pași pe care îi ai pregătiți în carieră, în cazul în care vei câștiga în septembrie?

Dacă voi câștiga, cel mai probabil voi mai avea un meci acolo în perioada imediat următoare. Mă voi consulat cu maestrul Miki Viel și vom vedea ce e de făcut. Sper să am ocazia să câștig și centura de campion, iar România să fie cunoscută publicului larg de acolo. Până atunci, mă concentrez pe viitorul apropiat, pe meciul din septembrie, iar apoi să lupt acasă, în România.

30… de ani va împlini Daniel Corbeanu pe 2 noiembrie 2018. Speră ca până atunci să revină în ţară, pentru o gală Dynamite Fighting Show.