News

Un vulcan ar putea erupe în România! Acesta este locul unde lava fierbe, iar procentul rocilor topite atinge 45%

19.07.2019 | 15:09
România ar putea să aibă un vulcan activ. Sursa foto - facebook

Un vulcan ar putea erupe în România spun mai mulți cercetători care au realizat un studiu despre vulcanii consideraţi stinşi în Europa. Aceștia au descoperit că lava fierbe sub lacul Sf. Ana iar vulcanul se poate reactiva oricând. Conform studiului Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpații Orientali poate redeveni un vulcan activ. Potrivit calculelor, sub Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din estul Europei, s-ar afla o cameră magmatică în care ar fi între 20 și 60 de kilometri cubi de lavă.

Un vulcan ar putea erupe în România!

De remarcat că până la acest stdiu, despre Masivul Ciomatu-Puturosu se ştia că este un vulcan stins în craterul căruia s-a format Lacul Sfânta Ana, devenit între timp un obiectiv turistic important în zona Harghita. Potrivit estimărilor, ultima dată, vulcanul ar fi erupt acum circa 30.000 de ani, însă există şi anumite date conform cărora ultima erupție ar fi avut loc mult mai recent, acum 9.800 de ani.

Trebuie ştiut că studiul care precizează că vulcanul poate fi încă activ a fost realizat de de către un grup de oameni de știință din Elveția, Franța, România și Ungaria. ”Preferăm să studiem vulcanii activi, evident pentru că prezintă un risc real, dar nu ar trebui să uităm vulcanii relativ tineri pentru că ei prezintă un risc pe care ar trebui să-l evaluăm”, a declarat Mickael Laumonier de la Université Clermont Auvergne (Franța), unul dintre autorii studiului.

Un vulcan ar putea erupe în România! Vulcan
Lacul Sf. Ana este locul unde ar putea erupe vulcanul. Sursa foto – facebook

Acesta este locul unde lava fierbe, iar procentul rocilor topite atinge 45%

Aceștia au efectuat analize geofizice și geochimice pentru a estima cantitatea de lavă care se află sub Ciomatu. Rezultatul a fost unul uimitor. Astfel, între 20 și 60 de kilometri de cubi de magmă s-ar afla acolo, dar studiul nu arată și faptul că erupția este una iminentă, ci doar specifică potențialul reactivării vulcanului. Echipa lui Laumonier a ajuns la concluzia că, în medie, 15% din rocile din crusta de sub Ciomatu sunt topite, dar sunt zone în care procentul ajunge la 45%, cifră care reprezintă punctul de cotitură în care pot să apară erupțiile.

Laumonier susține că vulcanii socotiți stinși sau inactivi trebuie cercetați îndeaproape pentru evaluarea riscurilor pe care le presupun. ”Că un vulcan aparent stins precum Ciomatu este capabil să erupă în viitor cere o atenție reînnoită pentru vulcanii inactivi din întreaga lume și poate o redefinire a clasificării în vulcani activ și vulcani inactivi”, a mai spus acesta.

 

 

 

Tags: