Unde se fabrică trofeul Campionatului Mondial. Franţa şi Croaţia se vor duela în ultimul act de la CM 2018, la finalul căruia vom cunoaşte noua campioană mondială. Echipa învingătoarea va cuceri trofeul care este cunoscut în întreaga lume, însă vor duce acasă doar o replică.
În 1970, Brazilia câştiga pentru a treia oară Campionatul Mondial şi intra definitiv în posesia vechiului trofeului. Imediat după acest moment, FIFA a decis ca la ediţia din 1974 să existe un nou trofeu. 53 de artişti au participat la concurs, iar câştigător a fost Silvio Gazzaniga, un sculptor italia, în vârstă de 50 de ani, care lucra pentru firma GDE Bertoni. În ianuarie 1972, FIFA a prezentat oficial noul trofeu, care avea o înălţime de 36,5 cm şi o greutate de şase kilograme. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.
Cupa prezintă siluetele a doi atleţi, care susţin globul pământesc cu braţele ridicate. Trofeul nu mai poate fi cucerit definitiv, fiecare ţară primind o replică a cupei, placată cu aur. Conform specialiştilor, cupa acordată campioanei mondiale ar avea o valoare de 161.000 de dolari în acest moment. Replica trofeului este realizată în orăşelul Paderno Dugnano din Italia, cu o populaţie de 48.000 de locuitori.
Între 1930 şi 1970, fiecare echipă care a câştigat Campionatul Mondial a pus mâna pe trofeul „Zeiţa de Aur”. Cupa era înaltă de aproape 35 de centimentri şi era turnată din argint placat cu aur. Trofeul o reprezenta pe Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă. La primele trei ediţii, cupa a fost numită „Victoria”, însă a primit rapid renumele de „Zeiţa de Aur”. Abia în 1950, la ediţia din Brazilia, trofeul a primit numele de „Cupa Jules Rimet”.