News

Unde se pune ștampila pe buletinul de vot al Referendumului pentru Justiție 2019

25.05.2019 | 15:30
Unde se pune stampila pe buletinul de vot al Referendumului pentru Justitie 2019

FANATIK vă spune exact unde se pune ștampila pe buletinul de vot al Referendumului pentru Justiție 2019. Pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când ajungeți în secția de votare, vă vom prezenta chiar și buletinele de vot pentru referendumul pentru justiție, pentru a vă familiariza cu buletinul de vot.

Unde pui ștampila la referendumul pentru justiție 2019

Fiecare alegător va primi pentru referendumul pentru justiție două buletine de vot, deoarece populația va fi nevoită să răspundă la două întrebări. Cele două întrebări gândite de președintele Klaus Iohannis și echipa sa, probabil, sunt următoarele:

  • „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  • „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Stampila referendum justitie 2019
Stampila referendum justitie 2019
Stampila referendum justitie 2019
Stampila referendum justitie 2019

Cum s-a ajuns la referendum

Astfel, românii vor putea pune ștampila în chenarul unde scrie DA sau în cel în care scrie NU la votul pentru referendumul pentru justiție. De altfel, nu se poate solicita un singur buletin de vot, respectiv o singură întrebare. Mai mult, alegătorul se poate întoarc în secția de votare dacă a omis să voteze pentru alegerile parlamentare sau pentru referendum.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre un referendum pe justiție încă din anul 2017, când a consultat Parlamentul pentru organizarea acestuia. Atunci s-a renunțat la idee,  însă Klaus Iohannis a adus din nou referendumul în atenția publicului, în 2019. A cerut din nou acordul Parlamentului și s-a hotărât ca acesta să aibă loc pe data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, după ce Parlamentul a decis modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală!

„Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei”, a declarat președintele României în cadul unei conferințe de presă.

Schimbările din Codurile Penale au fost dur criticate de președintele României, Opoziție și societatea civilă. Acestora li s-au alăturat voci puternice din cadrul Uniunii Europene. Chiar și președintele UE a criticat decizia luată de Parlamentul din România și a cerut respectarea statului de drept!