News

Pfizer a produs un nou vaccin anti Covid-19, eficient împotriva variantei Omicron. Când va fi disponibil

Agenția Europeană a Medicamentului va examina „accelerat” o versiune modificată a vaccinului anti Covid-19 lansat de Pfizer, eficient împotriva variantei Omicron.
16.06.2022 | 11:00
Pfizer a produs un nou vaccin anti Covid19 eficient impotriva variantei Omicron Cand va fi disponibil
Vaccin Pfizer anti Covid-19 Omicron, disponibil pentru sugari. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

EMA a lansat procedura de examinare a unei versiuni modificate a vaccinului Pfizer, care va proteja inclusiv împotriva variantei Omicron.

Vaccinul anti Omicron al Pfizer va fi disponibil în iunie

”Pe măsură ce compania avansează în dezvoltarea vaccinului său adaptat, EMA va primi mai multe date, inclusiv date cu privire la răspunsul imunitar în urma vaccinării, dar şi date despre eficienţa acestuia împotriva subvariantelor Omicron”, a transmis Agenţia Europeană a Medicamentului, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

În același timp, în SUA experții recomandă vaccinurile Moderna și Pfizer inclusiv pentru copiii cu vârste de peste 6 luni.

Așadar, potrivit Agerpres, vaccinarea sugarilor și a copiilor mici împotriva Covid-19 va fi posibilă în SUA din momentul în care experții americani au recomandat acest lucru și au autorizat folosirea vaccinurilor Moderna și Pfizer pentru această grupă de vârstă.

ADVERTISEMENT

Membrii comitetului consultativ din cadrul Agenției americane pentru alimente şi medicamente (FDA) au studiat cu atenție toate studiile clinice realizate pe copii cu vârste cuprinse între 6 luni și patru ani pentru vaccinul Pfizer și Moderna. Cei 21 de experți FDA au considerat, în unanimitate, că beneficiile vaccinurilor la aceste categorii de vârstă sunt mai mari decât riscurile.

Ştiu că numeroşi părinţi care ne ascultă sunt foarte uşuraţi astăzi”, a declarat Jay Portnoy, un membru al comitetului.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, 10 milioane de doze de vaccin anti Covid-19 vor fi distribuite în SUA pentru a vaccina sugarii și copiii mici. Vaccinarea va începe la începutul lunii iunie, după o aprobare oficială venită din partea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

De menționat că dozajul vaccinurilor a fost adaptat pentru nevoile celor mici, fiind vorba de un gramaj de 25% în raport cu doza pentru un adult. Vaccinul Moderna va fi administrat în două doze, la un interval de o lună. Între timp, vaccinul Pfizer prevede trei injecţii. Experții insistă asupra faptului că doar trei doze vor proteja corect sugarii.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor, vaccinul Pfizer este eficient 80%, în timp ce Moderna s-a arătat eficient 51% pentru grupa de vârstă 6 luni – 2 ani. Drept efecte secundare, medicii au identificat febra la 25% dintre pacienți, însă aceasta a dispărut după 24 de ore.

Cu toate acestea, doar 18% dintre părinți ar fi dispuși să își vaccineze copiii cu acest vaccin. Deși Covid-19 nu este în general periculos pentru copii, există grupe vulnerabile de sugari. În SUA au murit 480 astfel de copii în SUA din cauza Covid-19.

Din cauza variantei Omicron, 45.000 de copii au ajuns internați în spitalele din SUA, iar 25% au ajuns la ATI.

ADVERTISEMENT