Fotbal intern

Valderrama are coșmaruri cu Generația de Aur: „Echipa din ’98 era mai bună”

18.06.2018 | 13:58
Carlos Valderrama, cuvinte frumoase despre Generația de Aur

Carlos Valderrama este considerat cel mai bun fotbalist din istoria Columbiei, dar ascensiunea generației sale a fost oprită de două ori de către naționala României.

La mondialul american naționala Columbiei era favorita lui Pele pentru trofeu, dar România a stat în calea sud-americanilor: „1994, America, Campionatul Mondial. am pierdut un meci în care toată lumea ne vedea favoriţi. Mi-l aduc aminte ca şi cum ar fi fost ieri. Căldură mare, un Hagi excepţional şi o echipă a României care s-a apărat fantastic. Noi am fost de nerecunoscut, probabil am intrat şi cu nasul pe sus”. Continuă uşor ironic “Cred că Pele ne-a purtat ghinion. El a zis că vom câştiga Cupa Mondială, extaziat că bătusem Argentina chiar la ea acasă, la Buenos Aires, cu 5-0”. Îl întreb dacă mai ţine minte vreun jucător român în afara lui Hagi şi răspunde scurt: “Popescu. Mai era un fundaş înalt şi brunet foarte bun, pe care l-am văzut prin Spania (n.r. Belodedici) şi un portar uriaş (n.r. Stelea), care a scos multe mingi”, a povestat fostul mijlocașul columbian, pentru Adevărul.

Valderrama, despre Generația de Aur: „M-a trimis acasă la două mondiale din 3”

Întrebat despre întâlnirea din 1998, Valderrama susține că naționala României juca mult mai bine la mondialul francez: „Mi-aduc aminte, 1-0. Am primit un gol fabulos. Iarăşi Hagi, iarăşi Popescu. România avea o echipă foarte bună atunci. Mie mi s-a părut mai bună decât cea din 1994. În America v-aţi apărat bine, în Franţa a fost altfel. o echipă stăpănă pe sine. Victorie meritată şi acolo. Eu am fost la trei Cupe Mondiale şi de la două dintre ele m-a trimis România acasă după grupe. Doar în 1990 am trecut în optimi. Deci nu voi putea să uit vreodată naţionala voastră”, a spus fostul căpitan al sud-americanilor.

Cât despre șansele naționalei Columbiei la actualul Mondial, Valderrama se arată optimist: „Avem echipă valoroasă. Nucleul e bun, mulţi fotbalişti au jucat şi în 2014, mulţi sunt din Europa, avem câţiva lideri, James, Cuadrado, Ospina, Bacca, Falcao, Muriel, Yerri Mina, cred că va fi bine”.

Naționala Columbiei va debuta marți, 19 iunie, de la ora 18:00, în compania Japoniei. Columbienii sunt repartizați în Grupa H, alături de Polonia și Senegal.