Vara, cel mai periculos anotimp pentru ŞOFERI!

Ştiai că vara e cel mai periculos anotimp pentru şoferi? Studiile arată că în timpul verii se produc cu 18% mai multe accidente fatale decât în timpul iernii, în special în intervalul iunie...
25.06.2015 | 12:40
Vara cel mai periculos anotimp pentru SOFERI

Ştiai că vara e cel mai periculos anotimp pentru şoferi? Studiile arată că în timpul verii se produc cu 18% mai multe accidente fatale decât în timpul iernii, în special în intervalul iunie – august, comparat cu perioada decembrie – februarie, conform DRPCIV.

Dacă te pregăteşti de plecat la drum lung, în această vară, iată câteva sfaturi care să îţi asigure o călătorie fără incidente:

1. Verifică-ţi cauciucurile – Cauciucurile aflate în stare bună îţi oferă protecţie împotriva defecţiunilor şi a accidentelor, îmbunătăţesc abilitatea de a manevra maşina şi te ajută să economiseşti carburant. Menţinând presiunea pneurilor la nivelul recomandat de producător, creşti eficienţa combustibilului cu aproape doi kilometri la litrul de benzină.

2. Când îţi faci bagajele pentru concediu, ai grijă să nu depăşeşti capacitatea de sarcină utilă a maşinii. Cartea maşinii conţine informaţiile necesare despre greutatea maximă suportată de maşină, atât în ceea ce priveşte bagajele, cât şi referitor la pasageri.

3 . Atenţie la lumina soarelui şi la căldură – E foarte important să ai tot timpul la îndemână o pereche de ochelari de soare şi foloseşte un parasolar când ai parcat maşina pentru ca în maşină să nu se facă o căldură insuportabilă. Nu lăsa niciodată un copil sau un animal de companie neînsoţit într-un vehicul. Pe de altă parte, căldura din timpul verii poate duce rapid la deshidratare, de aceea asigură-te că ai la tine suficientă apă. Starea de rău se instalează rapid şi afectează modul de conducere.

4. Atenţie la alergiile din timpul verii – Da! Alergiile sunt o problemă pentru şoferi. 1 din 5 români suferă de alergii care le perturbă activitatea zilnică. Şofatul, în condiţiile în care suferi de diferite alergii şi prezinţi unul dintre simptomele ochi umezi, sughiţ, strănut, congestie şi oboseală, poate fi extrem de periculos. În plus, multe din medicamentele care combat alergiile conţin ingrediente care îţi pot provoca ameţeli sau somnolenţă. Dacă plănuieşti să conduci mai mult în timpul verii, consultă doctorul sau farmacistul înainte, pentru a te asigura că medicamentele tale nu îţi vor afecta maniera de condus. Izolează-ţi maşina pe cât posibil, curăţă şi schimbă filtrele de aer în mod regulat şi ia în considerare folosirea unor covoraşe în maşină, din plastic, în loc de pânză, pentru a le putea curăţa mai uşor şi pentru a ţine la distanţă alergiile.

5. Furtunile de vară – şi chiar ploile scurte necesită o atenţie sporită. Drumurile devin alunecoase în primele minute ale ploii, pentru că apa se combină cu uleiul şi murdăria de pe şosea. E nevoie de aproximativ 30 de minute de ploaie continuă, pentru a şterge toată murdăria şi uleiul de pe drumuri.

6. Atenţie la motociclişti şi biciclişti – De vremea frumoasă de vară profită la maximum şi motocicliştii, şi bicicliştii.

Poliţia Rutieră ne dă câteva sfaturi pentru a evita un accident:

– Nu sta niciodată pe aceeaşi bandă cu un motociclist, aceştia au dreptul să folosească o bandă întreagă.
– Măreşte distanţa de urmărire la 4 secunde sau chiar mai mult când ai o motocicletă în faţă.
– Monitorizează traficul în faţa ta, în spate şi lateral, pentru a observa din timp motocicliştii.

Sursă: www.libertatea.ro

Tags: