News

Veste bună pentru sudenţii români! Diplomele obţinute în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă ar putea fi recunoscute automat

Studiile preuniversitare efectuate in SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda ar urma sa fie recunoscute automat, potrivit unui proiect de lege care se afla in dezbatere publica la Parlament....
01.03.2016 | 21:19
Veste buna pentru sudentii romani Diplomele obtinute in SUA Canada Australia si Noua Zeelanda ar putea fi recunoscute automat
ADVERTISEMENT

Studiile preuniversitare efectuate in SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda ar urma sa fie recunoscute automat, potrivit unui proiect de lege care se afla in dezbatere publica la Parlament.

“Ministerul Educatiei stabileste modalitatile de recunoastere si de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor si a titlurilor stiintifice eliberate in strainatate, pe baza unor norme interne, elaboreaza metodologia prin care se recunosc automat diplomele si certificatele de studii complete sau partiale obtinute in statele membre al UE, Spatiul Economic European, Confederatia elvetiana, SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda, precum si alte tari care au un invatamant preuniversitar la nivel echivalent, pe baza unei liste aprobate si reactualizate de MECTS, incaseaza taxe, in lei si valuta, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea si de recunoasterea actelor de studii, conform legii“, se arata in proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se doreste introducerea unei prevederi care stipuleaza ca statul sustine ante-prescolarii, prescolarii, elevii si studentii cu probleme si nevoi speciale, pe cei cu cerinte educationale speciale, precum si pe cei care au fost scolarizati partial in alte tari.

Initiativa legislativa prevede extinderea listei tarilor cu invatamant performant pentru care statul recunoaste studiile preuniversitare incomplete sau complete efectuate in tari cum sunt SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda, in mod similar cum se intampla acum in cazul echivalarii studiilor in tarile membre UE.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se urmareste incadrarea copiilor cu studii incomplete in grupul copiilor cu nevoi speciale de educatie sau organizarea de cursuri suplimentare pentru elevii integrati in invatamantul romanesc, in vederea recuperarii rapide a materiilor necesare unui absolvent de invatamant romanesc, dar ne-parcurse de acestia in strainatate.

In forma actuala, Legea educatiei prevede echivalarea automata a studiilor preuniversitare efectuate in tarile UE, dar nu si pentru studiile efectuate in tari precum SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda.

ADVERTISEMENT

Proiectul se afla in dezbatere publica, a fost initiat de senatorul independent Valeriu Todirascu si este sustinut de 78 de parlamentari.

Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din...
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare...
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare să o rezolvi așa în măsură de 95%”
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Iulia Vântur și Salman Khan s-au despărțit. Cu cine a fost actorul indian...
Iulia Vântur și Salman Khan s-au despărțit. Cu cine a fost actorul indian la nunta anului
Asistăm la dizolvarea familiei regale britanice?
Asistăm la dizolvarea familiei regale britanice?
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru...
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru un supliment contaminat!
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu...
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu spirt contrafăcut. Într-o comună din Iaşi, oamenii au primit otrava de la primărie, cu o felicitare de Paşte
Țara în care anul are 13 luni. În ce an trăiesc locuitorii de...
Țara în care anul are 13 luni. În ce an trăiesc locuitorii de aici și care este motivul acestui fenomen unic