Fotbal intern

E OFICIAL! Nu se mai PICĂ din Liga 1! Noul regulament de LICENŢIERE

UPDATE 13:20 / Este oficial! FRF a postat pe site-ul său oficial noul Regulament de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor, după şedinţa Comitetul Executiv, care a avut loc luni....
11.11.2014 | 13:27
E OFICIAL Nu se mai PICA din Liga 1 Noul regulament de LICENTIERE

UPDATE 13:20 / Este oficial! FRF a postat pe site-ul său oficial noul Regulament de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor, după şedinţa Comitetul Executiv, care a avut loc luni.

”Comitetul Executiv al FRF din data de 10 noiembrie 2014 a aprobat noul Regulament de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor, ediţia 2014.

S-a stabilit data de 30 aprilie ca termen-limită pentru achitarea datoriilor financiare restante către alte cluburi şi către angajaţi, înregistrate la data de 31 martie pentru acordarea licenţei de Liga I, începând cu procesul de licenţiere pentru sezonul competiţional 2015-2016.

Penalităţi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei

2. Se sancţionează cu penalitate financiară şi/sau cu deducerea punctelor, încălcarea cerinţelor minime pentru acordarea licenţei de Liga I, începând cu sezonul competiţional 2015-2016.  Penalitatea financiară va avea o valoare cuprinsă între 5.000 – 50.000 lei, în funcţie de importanţa cerinţei neîndeplinite de la criteriile: sportive, infrastructură, personal şi juridice. Deducerea punctelor se va aplica pentru neîndeplinirea cerinţelor criteriului financiar privind achitarea datoriilor financiare restante către alte cluburi şi către angajaţi. Se va aplica o penalitate de trei puncte dacă, până la data de 30 aprilie, clubul solicitant de licenţă nu va demonstra că a achitat datoriile financiare restante la 31 martie către alte cluburi din activitatea de transfer a jucătorilor. De asemenea, se va aplica o penalitate de trei puncte dacă, până la data de 30 aprilie, clubul solicitant de licenţă nu va demonstra că a achitat datoriile financiare restante la 31 martie către angajaţi. Comisia de apel poate reduce penalitatea financiară la jumătate, dacă până la termenul-limită de apel solicitantul de licenţă face dovada îndeplinirii cerinţelor minime pentru acordarea licenţei de Liga I. De asemenea, Comisia de apel poate reduce sancţiunea cu un punct, dacă solicitantul de licenţă face dovada îndeplinirii cerinţelor minime financiare pentru acordarea licenţei de Liga I, până la termenul-limită de apel. În cazul în care clubul solicitant de licenţă nu face dovada îndeplinirii cerinţelor minime financiare pentru acordarea licenţei de Liga I, până la termenul-limită de apel, Comisia de apel poate sancţiona cu încă un punct deducere încălcarea cerinţelor minime financiare, cu excepţia cerinţelor de la articolul 45, pentru care va refuza licenţa.

Premieră: fair-play financiar!

Se introduce fair play-ul financiar în timpul desfăşurării campionatului naţional Liga I,  care prevede monitorizarea cluburilor din Liga I (cele care nu participă în competiţiile UEFA) privind lipsa datoriilor restante către alte cluburi şi către angajaţi.

Se sancţionează cu deducerea punctelor încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I, începând cu procesul de monitorizare pentru sezonul competiţional 2015-2016. Dacă la data de 30 septembrie clubul licenţiat nu va face dovada achitării datoriilor financiare restante către cluburi şi către angajaţi, înregistrate până la data de 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu un punct depunctare. Dacă nici la data de 31 octombrie clubul licenţiat nu va face dovada achitării acelor datorii înregistrate la 30 iunie, clubul respectiv va fi sancţionat cu două puncte depunctare.

Insolvenţa, 6 puncte radiate

Se sancţionează cu deducerea a şase puncte intrarea în insolvenţă a unui club, după data de 1 iulie 2015, începând cu sezonul competiţional 2015-2016. Sancţiunea operează numai pentru cluburile care participă la campionatul naţional Liga I şi va fi aplicată în sezonul pentru care solicită licenţa. De exemplu, dacă un club care are dreptul sportiv să participe la campionatul naţional Liga I în sezonul 2016-2017, dar a intrat în insolvenţă după data de 1 iulie 2015, va fi sancţionat cu 6 puncte deducere din clasamentul pentru sezonul competiţional 2016-2017.

Sancţiunile pentru încălcarea cerinţelor de licenţiere pentru Liga I şi sancţiunile pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I sunt cele prevăzute în Anexa II  a Regulamentului naţional de licenţiere a cluburilor şi de fair play financiar, ediţia 2014, postat pe site-ul FRF la secţiunea Documente, rubrica Licenţiere.

Sancţionarea cu depunctarea şi/sau penalităţi financiare operează numai pentru cluburile care participă la campionatul naţional Liga I, în sezonul pentru care s-a acordat licenţa cu sancţiuni.

Sancţiunile cu deducerea punctelor pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare financiară vor fi dictate de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea Directorului de licenţiere şi vor fi aplicate cluburilor din Liga I, începând cu sezonul competiţional 2015-2016.

Administraţia de Licenţiere a FRF”

Cluburile din Liga I nu vor mai fi retrogradate în cazul în care nu vor obţine licenţele, conform deciziei de luni a Comitetului Executiv al FRF. Noul regulament va intra în vigoare începînd cu următorul sezon.

Sancţiunile în privinţa sistemului de licenţiere se vor modifica, începînd cu sezonul viitor. Cea mai bună veste pentru cluburile din Liga 1 este că nu vor mai retrograda, chiar dacă nu întrunesc condiţiile pentru obţinerea licenţei, fireşte, dacă pe criterii sportive şi-au căpătat dreptul de a rămîne pe primul eşalon. În schimb, acestea vor fi sancţionate cu depunctarea (pînă la şase puncte), plus amenzile aferente, care pot ajunge şi la 100.000 de lei.

De asemenea, cluburile care îşi vor declara insolvenţa, indiferent cînd, la începutul, în timpul sau la finalul campionatului, vor fi penalizate cu şase puncte.

Scandal cu arbitrajul

Reprezentanţii cluburilor în C.Ex. al FRF i-au reproşat pe un ton ridicat preşedintelui CCA, Kyros Vassaras, greşelile din arbitrajul românesc de la toate nivelurile, conducătorii solicitînd ca răspunsurile oficialului grec să fie formulate în scris.

“S-au certat cu Vassaras, i-au pus tot felul de întrebări. Au fost nemulţumiri de la toate eşaloanele. Toţi reprezentanţii cluburilor, şi de la Liga I, şi de la a doua, şi de la treia, şi de la fotbal feminin, toţi au fost nemulţumiţi de arbitraj. Şi de delegări şi de numirea arbitrilor pe lista FIFA. Au cerut criteriile după care se face departajarea pentru a fi trecuţi pe această listă cu nominalizări. În cele din urmă s-a convenit ca Vassaras să răspundă în scris întrebărilor care i s-au pus, pentru a rămâne pe hârtie. Propunerea a venit din partea reprezentanţilor cluburilor, ca să nu mai fie luaţi la mişto”, au dezvăluit surse, citate de Mediafax.

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor s-a apărat spunînd că o îmbunătăţire a calităţii arbitrajelor se va vedea abia după un an, avînd în plan promovarea altor arbitri: “Vassaras a promis că va schimba faţa arbitrajului, că deocamdată ăsta este nivelul al care se ridică arbitrii. Că va încerca să promoveze alţi arbitri, dar asta se va vedea abia într-un an de zile”.

 

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!