Sport

Vibeke Skofterud, medaliată cu aur la J.O., a decedat la 38 de ani

30.07.2018 | 19:48
Vibeke Skofterud medaliata cu aur la JO a decedat la 38 de ani

Vibeke Skofterud, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver alături de ştafeta Norvegiei în proba de 4×5 kilometrei, s-a stins din viaţă la doar 38 de ani. Fosta sportivă a suferit un accident cu un ski-jet, în apropiere de Arendal ( Norvegia) după ce s-ar fi lovit de o stâncă conform poliţiştilor.

Fosta componentă a lotului Norvegiei se îndrepta sâmbătă noapte spre o cabană pe care o deţinea în apropierea lacului respectiv şi cel mai probabil din cauza vizibilităţii reduse nu a observat exact unde se află şi a lovit stânca respectivă. Anchetatorii au descoperit corpul fostei schioare duminică dimineaţă după ce partenera ei i-a anunţat pe poliţişti că a dispărut în zona lacului.

Vibeke Skofterud, om de bază în ştafeta Norvegiei

Schioarea norvegiană a fost de mai multe ori pe podium în Cupa Mondială de schi fond şi are două titluri mondiale alături de ştafeta 4×5 kilometri. Skofterud a reuşit în 2005, la Oslo, alături de Hilde Gjermundshaug Pedersen, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen să câştige medalia de aur, în timp în 2011 au câştigat medalia la Obersdorf în formula Therese Johaug, Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen şi Vibeke Skofterud.

Apogeul carierei pentru Vibeke Skofterud avea să fie la Jocurile Olimpice de Vancouver, 2010, întrecere la care a obţinut medalia de aur, singura de altfel la Jocurile Olimpice. Cea mai bună performanţă individuală la Jocurile Olimpice a fost înregistrată în 2002, la Salt Lake City, atunci când a încheiat pe locul 8 cursa de 30 de kilometri.

“Examinăm în acest moment scuterul, zona şi persoana decedată în acest moment. Cred că va dura ceva timp acest lucru din cauza locului în care s-a produs accidentul, iar acest lucru ne-a putea ocupa câteva săptămâni. Dar ideea principală este că a fost un accident care nu a implicat nicio altă persoană în afara lui Skofterud,” a declarat Bard Austad, cel care conducere operaţiunea de investigare a incidentului.

Anchetatorii nu au reuşit deocamdată să identifice cu exactitate viteza pe care o avea Skofterud în momentul impactului, din cauza faptului că în noaptea respectivă a fulgerat şi a tunat în timpul unei ploi abundente care s-a abătut asupra lacului în care s-a petrecut tragedia.

Federaţia de Ski din Norvegia şi-a exprimat regretul după vestea cutremurătoare: “Iubita noastră Vibeke a dispărut din viaţă. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia lui Vibeke și cei mai apropiaţi ei”, a declarat directorul echipei naționale, Vidar Lofshus.

Vibeke Skofterud a debutat în Cupa Mondială de schi fond în 2001 şi a decis să se retragă din cariera de profesionişti în 2015. Sportiva a recunoscut în 2008 că are o relaţie cu o altă femeie, deşi în trecut a avut mai multe relaţii cu diverşi bărbaţi.

Decesul fostei schioare din Norvegia seamă într-o anumită măsură cu tragediacare l-a lovit pe Michael Schumacher. Fostul pilot din Formula 1 se află în comă indusă de cinci ani după un accident avut la schi, în Elveţia, în urma căruia nu şi-a mai revenit niciodată. Schumacher este ţinut în viaţă doar de aparate, iar familia a fost nevoită să vândă deja una dintre maşinile de colecţie pentru a face rost de bani.