News

Victor Ponta și Călin Popescu – Tăriceanu, o nouă alianță în parlamentul României? Ce au discutat liderii ALDE și Pro România

07.08.2019 | 12:52
Victor Ponta si Calin Popescu  Tariceanu o noua alianta in parlamentul Romaniei Ce au discutat liderii ALDE si Pro Romania

O nouă alianță politică a fost anunțată în parlamentul României, între două dintre partidele care au legături strânse cu PSD. Astfel, ALDE și Pro România, partidele foștilor premieri Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, au decis să facă o alianță politică și să lucreze împreună în același grup parlamentar. Decizia este una cel puțin interesantă, în contextul în care Victor Ponta a plecat din PSD și a început să „sape” procentele social-democraților, dar și numărul de deputați și senatori ai fostului său partid. Asta în timp ce Călin Popescu Tăriceanu s-a dovedit un veritabil aliat pentru social-democrați în ultimii ani, inclusiv al rivalului lui Ponta, fostul președinte PSD Liviu Dragnea.

Ce spun Victor Ponta și Călin Popescu – Tăriceanu despre o alianță între ALDE și Pro România

Anunțul privind grupul parlamentar comun a fost făcut de Călin Popescu – Tăriceanu: „Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune, şi astfel vom fi a treia forță politică parlamentară , după PSD şi PNL. În perioada imediat următoare grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare”, a spus președintele Senatului, pe facebook.

Victor Ponta a anunțat și el pe facebook că alianța cu ALDE va intra în vigoare doar dacă partidul lui Tăriceanu: „Pe 22 Iulie am spus “daca Alde iese de la guvernare suntem dispusi sa discutam un proiect politic comun”! Azi am progresat foarte mult in acest sens! Nu am luat decizii – dar am discutat si progresat! Cand mai multi oameni se aseaza la masa cu intentii bune – sunt sanse mai mari de succes! Este o nevoie uriasa de schimbare a modului de guvernare a tarii / un “RESET” total al administratiei publice si al directiei economice! Trebuie sa gasim solutii si oameni capabili sa le aplice! Noi Suntem ProRomania- si tinem cu Romania!”, a scris și fostul președinte PSD, tot pe facebook.

*foto: facebook
*foto: facebook

De ce ar putea avea loc alianța între ALDE și Pro România

Se poate ca discuția dintre cei doi să aibă loc pe spiritul unor dorințe de revanșă a celor doi oameni politici. Dacă Ponta vrea să ia tot mai mult din procentele și aliații PSD, atunci Tăriceanu pare să își dorească să se răzbune pe social-democrați după ce aceștia au decis să nu îl susțină la prezidențiale.

Însă Victor Ponta să aibă parte de o problemă chiar în interiorul propriului său partid. Mihai Tudose, și el în Pro România, anunța în urma cu câteva săptămâni că nu se pune problema unei alianțe cu ALDE: A ne întâlni cu toții nu înseamnă că PSD o desemnează pe Dăncilă, ALDE tocmai l-a desemnat pe Tăriceanu si noi trebuie să îi susținem pe ei, cei doi zei. Dacă la Dăncilă măcar are în spate un partid cu 20%, Tăriceanu e sub Pro România și e sub Victor Ponta în toate sondajele. Mi se pare hilar să susții ca tu, având 4%, să venim noi să te susținem. Cine ești tu, frate, ăla care tot ieși uscat din apă?”, a spus Mihai Tudose la Digi24.

Tags: