Fotbal international

VIDEO. 58 de ani de la TRAGEDIE! “Old Trafford” îşi plînge EROII

Una dintre cele mai negre zile ale fotbalului mondial este, fără îndoială, 6 februarie 1958. Atunci, pe o pistă a aeroportului din Munchen, avionul în care se afla Manchester United s-a...
06.02.2016 | 19:35
VIDEO 58 de ani de la TRAGEDIE Old Trafford isi plinge EROII

Una dintre cele mai negre zile ale fotbalului mondial este, fără îndoială, 6 februarie 1958. Atunci, pe o pistă a aeroportului din Munchen, avionul în care se afla Manchester United s-a prăbuşit, cauzînd moartea a 23 de persoane, printre care şi 8 jucători.

Filmul tragediei

Manchester United reuşise calificarea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, după un egal, 3-3 la Belgrad, contra Stelei Roşii. În tur fusese 2-1 pentru britanici, iar în primele runde echipa lui Matt Busby eliminase Shamrock Rovers şi Dukla Praga.
Pe 5 februarie s-a disputat returul de la Belgrad, iar o zi mai tîrziu echipa a decolat spre casă. La Munchen a fost programată o escală pentru alimentare, care s-a dovedit fatală.
Condiţiile meteorologice s-au înrăutăţit, iar aeronava a avut două tentative eşuate de decolare, după ce făcuse plinul rezervoarelor. Pilotul principal, James Thain, care servise în timpul războiului în aviaţia britanică, a primit indicaţia de la sol să anuleze plecarea şi să rămînă la Munchen peste noapte. Căpitanul s-a temut însă că ninsoarea va fi apoi şi mai puternică, aşa că a decis să mai facă o încercare. ca o premoniţie, fotbalistul Liam Whelan a spus, conform martorilor oculari: ”Poate asta va fi moartea, dar sunt pregătit”. Mai mulţi coechipieri ai săi, crezînd că vor fi în siguranţă, au mers pe locurile din spate ale avionului.
Tentativa de decolare nu a reuşit, iar aripa stîngă a lovit o casă, cauzînd prăbuşirea şi un impact violent cu solul.

Busby Babes decapitată

Liam Whelan a fost unul dintre cei decedaţi. Alţi şapte colegi şi-au pierdut viaţa în tragedie: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colleman, Mark Jones, David Pegg şi Tommy Taylor. Duncan Edwards a supravieţuit iniţial, dar din cauza rănilor a murit 15 zile mai tîrziu, la spital. Secretarul clubului Walter Crickmer, antrenorul Tom Curry şi încă un secund, Bert Whalley. Au mai murit doi membri ai echipajului, opt jurnalişti şi alte două persoane care însoţeau echipa.

Imediat după căderea avionului, echipele de salvare au numărat 20 de morţi, iar apoi, în perioada următoare, trei dintre răniţi au decedat.

Echipa lovită de ”îngerul morţii” era denumită de jurnalişti Busby Babes, aluzie la tinereţea jucătorilor pregătiţi de legendarul Matt Busby. Printre cei care au scăpat se numără chiar Matt Busby, dar şi jucători legendari ca Dennis Viollet, Bobby Charlton, Harry Gregg, căpitanul Billy Foulkes sau Ray Wood.

Harry Gregg salvatorul

Portarul echipei era internaţionalul nord-irlandez Harry Gregg. Acesta a salvat trei vieţi după prăbuşirea avionului. Aflînd-se printre salvatori, Gregg s-a dus între fiarele contorsionate şi a scos din flăcări o femeie, Vera Lukic, soţia unui diplomat iugoslav. Aceasta se afla în avion împreună cu fiica sa Vesna, cele două neputîndu-se salva singure. Abia apoi temerarul Gregg a aflat că de fapt l-a salvat şi pe Zoran, fiul cu care femeia era însărcinată la momentul tragediei aviatice.

Viaţa a mers înainte

Atunci cînd echipa a fost lovită de fatalitate, Manchester United era pe cai mari. Dorea să cîştige Cupa Campionilor Europeni, campionatul dar şi Cupa Angliei. Niciunul dintre titluri nu a fost însă posibil, echipa fiind marcată greu de pierderile suferite.

Totuşi, viaţa a mers înainte, inclusiv din punct de vedere fotbalistic. Pe 19 februarie, Manchester United juca acasă cu Sheffiled Wednesday, în Cupa Angliei. MU cîştiga cu 3-0, obţinînd aplauze din partea întregii lumi. Echipa îndoliată a ajuns atunci, condusă de managerul galez Jimmy Murphy, pînă în finala Cupei Angliei, pierdută pe Wembley cu 2-0 în faţa lui Bolton Wanderers. Printre titularii finalei s-au numărat Gregg, Viollet, Foules, sau Bobby Charlton.

Abia peste 10 ani, celebrul Matt Busby a reuşit să refacă o echipă asemănată de oamenii de fotbal cu prima variantă a ”Busby Babes”.

Comemorări

O stradă din Munchen poartă numele Manchester United, în memoria echipei care s-a prăbuşit cu avionul. La aeroportul vest-german au fost ridicate un monument de lemn, după care şi unul de piatră. Un tunel urban din Munchen, în 2008, la a 50-a aniversare a accidentului, a fost botezat Manchester United. La Belgrad, un artefact semnat de 14 dintre jucătorii britanici, printre care şi cei care au murit, a devenit loc oficial de pelerinaj.

Pentru a imortaliza momentul 6 februarie 1958, s-au compus piese muzicale, s-a făcut un film, dar şi un film documentar. De asemenea, mai multe producţii de televiziune au încercat să refacă, bucată cu bucată, scena teribilului accident.

Un film despre accident poate fi vizionat aici:

***********************