Fotbal intern

Vînă e în vână: cel mai bun pasator din Liga 1 Betano, conform cifrelor InStat, dezvăluite de Andrei Vochin

26.01.2019 | 10:55
Vina e in vana cel mai bun pasator din Liga 1 Betano conform cifrelor InStat dezvaluite de Andrei Vochin

Harnic și precis. Acestea ar fi atributele unui bun jucător de echipă, în special ale unui mijlocaș. Să fie implicat în joc, să caute mereu mingea, iar apoi să aibă grijă de ea, să n-o piardă și s-o transmit corect unui coechipier. Din aceste punct de vedere, Ionuț Vînă e liderul detașat al pasatorilor din Liga 1, conform monitorizărilor InStat.

La un volum de joc mare, de circa 70 de mingi jucate pe meci, Ionuț Vînă are un procentaj al paselor corecte de 87%. Cu alte cuvinte, băiatul care va împlini luna viitoare 24 de ani, nu greșește mai mult de 8-9 mingi pe meci.

Topul pasatorilor din Liga 1 Betano

[table id=14 /]

Vînă, remarcabil în Liga 1, dar încă departe de Europa

Cifrele obținute de tânărul născut în Galați sunt remarcabile pentru campionatul nostru, dar se situează încă la ceva distanță atât față de nivelul campionatului românesc de acum 8-10 ani, cât și de nivelul de top European. Spre exemplificare, mijlocași precum Cătălin Munteanu, în 2007 la Dinamo, sau Mihai Pintilii, în 2011, la Pandurii, atingeau mingea de 90 de ori în medie pe meci, cu o rată de eroare de circa 10%.

În Europa, mijlocași precum Busquets sau Toni Kroos joacă în jur de 100 de mingi pe meci, cu un procentaj de reușită de peste 90%.