News

Viorica Dăncilă primește sprijin de la premierul Poloniei. Mesaj pentru eliminarea dublei măsuri din UE

03.05.2019 | 13:22
Viorica Dancila primeste sprijin de la premierul Poloniei Mesaj pentru eliminarea dublei masuri din UE

Premierul Viorica Dăncilă a participat, la începutul lunii mai, la reuniunea șefilor de guvern și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004. Întrunirea a avut loc în Polonia și s-a desfășurat în intervalul 1-2 mai.

Viorica Dăncilă primește sprijin din UE

La conferință au fost prezenți prim-miniștri din Bulgaria, Cehia, Croația, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia și Ungaria, iar scopul a fost chemarea la reformarea UE, dar și o susținere pentru puterea decizională garantată prin Tratatul privind Funcționarea UE și prin principiul fundamental al subsidiarității. După eveniment, au pornit discuțiile. Acum, Uniunea trebuie să-și schimbe direcția, după cum avertizează Mateusz Morawiecki, șeful executivului polonez.

„Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai. Am trecut prin multe crize în trecut, însă situația în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migrație, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre – toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetățenilor săi”, a scris premierul polonez.

Viorica Dăncilă primește sprijin din UE. Premierul Poloniei, mesaj dur pentru Bruxelles
Premierul Poloniei, mesaj dur pentru Bruxelles

”Este inacceptabil ca autorităţile europene să critice instituţiile unor ţări”

Liderul Guvernului de la Varșovia spune că Bruxelles-ul a centralizat puterea, uitând de democrație, responsabilitate și transparență și, mai mult, a ignorat suveranitatea națională, fiind o abordare greșită. „Bruxelles-ul pare să trateze unele state europene mai bine decât pe altele, cu abordări ce privesc deficitele bugetare, ajutorul de stat sau reformele instituţionale care par să difere în funcţie de ţările implicate.

Este inacceptabil ca autorităţile europene să critice instituţiile unor ţări pentru practici faţă de care în cazul altora nu au obiecţii. Bruxelles-ul dă adesea dovadă de lipsă de înţelegere a situaţiei interne a ţărilor din Europa Centrală şi de Est”, precizează oficialul polonez.