News

Viorica Dăncilă a transmis propunerile de miniștri pentru Justiție, Fonduri Europene și Românii de Pretutindeni

29.05.2019 | 18:59
Viorica Dancila a transmis propunerile de ministri pentru Justitie Fonduri Europene si Romanii de Pretutindeni

După ședințele din Biroul Permanent Național și Comitetul Executiv Național, Viorica Dăncilă s-a decis asupra celor patru nume pe care să le propună președintelui Klaus Iohannis pentru posturile vacante din Guvern, unul de vicepremier și cele pentru cele trei ministere disponibile: la Justiție, Fonduri Europene și Ministerul  pentru Românii de Pretutindeni.

Propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru posturile vacante din Guvern: Ana Birchall la Justiție

Astfel, Guvernul a scris printr-un comunicat de presă că pentru viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean. Fost senator PSD și diplomat de carieră, Corlățean a fost ministru de externe în perioada 6 august 2012 – 10 noiembrie 2014. El a fost principalul vinovat pentru proasta organizare a votului la alegerile prezidențiale din primul tur în 2014, motiv pentru care a și fost demis și înlocuit cu Teodor Meleșcanu, actualul ministru al externelor căruia Iohannis i-a cerut demisia. De altfel, potrivit surselor stiripesurse, Iohannis a anunțat deja că nu îl va accepta pe Corlățean pentru acest post.

La ministrul Justiției va rămâne Ana Birchall, cea care a preluat interimatul după plecarea lui Tudorel Toader. Birchall a fost înainte vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice în guvernul Dăncilă, a ocupat o funcție asemănătoare în guvernul Ponta și este membru al Camerei Deputaților.

Ana Birchall, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru Ministerul Justiției *foto: hepta.ro
Ana Birchall, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru Ministerul Justiției *foto: hepta.ro

Roxana Mânzatu la Fonduri Europene, Natalia Intotero, înapoi la Românii de Pretutindeni

Pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mânzatu, cea care are o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și al fondurilor europene. Mânzatu este la rândul ei deputat, după ce a fost aleasă în 2016 pe Brașov. De asemenea, Natalia Intotero se întoarce la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, după ce a participat la alegerile europarlamentare, dar nu a reușit să termine pe un loc eligibil.

Dăncilă a explicat că a luat deciziile în sânul partidului pentru că a vrut ca acestea să nu mai fie luate de un singur om: „Vreau să discut despre aceste propuneri împreună cu colegii mei. Majoritatea este cea care stabilește cine va fi nominalizat pentru aceste posturi. În momentul în care voi vedea care sunt propunerile pentru cele patru portofolii, voi vorbi cu domnul Iohannis. Eu am avut mereu deschidere pentru echilibru și consens, dar pentru a avea un dialog, eu cred că acest lucru trebuie dorit din ambele părți. Eu cred că trebuie să existe un consens”, a spus marți șeful Guvernului.