News

Viorica Dăncilă, veşti bune privind subvenţiile la motorină: Guvernul a alocat 580 de milioane de lei

30.03.2019 | 14:10

Premierul Viorica Dăncilă le-a adus, vineri, vești bune agriculturilor, care în urma ședinței de guvern au primit subvenții pentru motorină în valoare de 580 de milioane de lei. Mai multe detalii despre această decizie a oferit, într-un comunicat, Ministerul Agriculturii.

Viorica Dăncilă, veşti bune privind subvenţiile la motorină pentru agricultori

„Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, Hotărârea pentru completarea articolului 10 din HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Pentru asigurarea continuării aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2019, se completează prevederile articolului 10 din H.G. nr.1174/2014, cu un alineat nou, alin.(6), care cuprinde suma de 580.000.000 lei alocată pentru plata ajutorului de stat, ce se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii H.G. nr.1174/2014”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Sprijinul financiar este de 1,7964 lei/litru de motorină, în 2019, faţă de 1,7385 lei/litru în anul precedent, potrivit schemei de ajutor adoptate de Guvernul României, în ședința de guvern de vineri. Beneficiarii acesteia sunt numeroși.

Veşti bune privind subvenţiile la motorină
Veşti bune privind subvenţiile la motorină

Lista beneficiarilor

Potrivit Ministerului beneficiarii sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care exploatează terenuri agricole/deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere.

Mai beneficiază de schema de ajutor organizaţiile şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Pe de altă parte, carburanții se tot scumpesc, motiv pentru opoziție să atace Guvernul. “La fiecare plin, Guvernul bagă mâna adanc în buzunarul nostru. Nu numai măsura majorării accizei a condus la creșterea prețului la carburant, ci și politicile fiscale care au facut ca leul să se devalorizeze în raport cu euro și dolarul, impactând astfel și mai mult prețul carburantului la pompa”, a scris pe un site de socializare Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL.