Fotbal international

Xavi Hernandez și-a anunțat retragerea din fotbal. Palmares incredibil pentru unul din cei mai titrați jucători din istorie

02.05.2019 | 20:09
Xavi Hernandez sia anuntat retragerea din fotbal Palmares incredibil pentru unul din cei mai titrati jucatori din istorie

Xavi Hernandez, „creierul” Barcelonei și unul dintre cei mai titrați fotbaliști din istoria lumii, și-a anunțat oficial retragerea din fotbal, după ce a ajuns la 39 de ani și după o carieră profesionistă în care a jucat 21 de ani. Crescut de juniorii Barcei, Xavi a debutat oficial în Cupa Catalunyey, pe 5 mai 1998. De atunci a adunat un dulap plin de trofee cu FC Barcelona, naționala Spaniei dar și cu Al Sadd.

Xavi, mesaj după ce a anunțat retragerea din fotbal

Xavi a postat și un comunicat oficial în care vorbește despre decizia sa de a se retrage: „În următoarele patru săptămâni voi juca ultimele meciuri dintr-o carieră de neuitat, care a durat 21 de sezoane și care m-a plimbat prin toată lumea. Ca sportiv, nu te saturi niciodată să câștigi. A fost un privilegiu să joc până la 39 de ani.”

„E ultimul sezon ca jucător, dar vreau să văd ce-mi rezervă viitorul ca antrenor. Filosofia mea reflectă stilul dezvoltat de ani de zile sub influența lui Johan Cruyff și a celor din La Masia. Asta s-a văzut în felul în care am jucat fotbal la Barcelona. Îmi plac echipele care preiau inițiativa, joacă un fotbal ofensiv și se întorc la ceea ce reprezintă esența fotbalului pe care îl iubim încă din copilărie: posesia. Ce am reușit în ultimele două decenii a fost un privilegiu și de aceea cred că e obligația mea să iau inițiativa pe teren”, a mai spus Xavi.

xavi hernandez s-a retras
Xavi Hernandez a câștigat Euro 2008, World Cup 2010 și Euro 2012

Xavi, unul dintre cei mai galonați fotbaliști din istorie

Fostul mijlocaș al Barcelonei a marcat primul său gol pe 18 august 1998, în Supercupa Spaniei. Primul meci în LaLiga l-a disputat în 3 octombrie 1998, contra Valenciei. Pentru gruparea blaugrana, Xavi a adunat 769 de meciuri, cele mai multe din istoria clubului. De asemenea, în tricoul Barcelonei a marcat 85 de goluri. În a doua parte a carierei, la Al Sadd, unde a jucat în ultimii patru ani, a strâns 22 de goluri și 28 de pase de gol, în 84 de meciuri.

Xavi este unul dintre cei mai titrați fotbaliști din istorie și a câștigat toate trofeele majore din fotbalul mondial. El este campion mondial și dublu campion european cu naționala Spaniei. Tot cu naționala iberică, Xavi a fost campion mondial sub 20 de ani, în 1999.

Trofeele adunate de Xavi de-a lungul carierei

  • 4 UEFA Champions League
  • 8 campionate al Spaniei
  • 3 Cupe ale Spaniei
  • 8 Supercupe ale Spaniei
  • 2 Supercupe ale Europei
  • 2 Campionate Mondiale ale Cluburilor
  • campion al Qatarului
  • Cupa Emirului
  • Cupa Qatarului