News

Zi decisivă pentru Laura Codruţa Kovesi! Magistraţii decid azi dacă rămâne sub control judiciar

03.04.2019 | 08:40
Zi decisiva pentru Laura Codruta Kovesi Magistratii decid azi daca ramane sub control judiciar

Zi foarte importantă pentru Laura Codruța Kovesi, care va afla azi dacă scapă de măsura de control judiciar, dar tot miercuri va fi subiect de discuție în conferința președinților din Parlamentul European, în contextul negocierilor dintre Parlament și Comisie pe tema numirii viitorului procuror șef al Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi află dacă scapă de controlul judiciar

Liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului European se întrunesc azi începând cu 9:30 ora României. Președinții din PE vor discuta și despre negocierile privind numirea Laurei Codruta Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.

”Marți a avut loc o întâlnire tehnică ce a precedat Conferința președinților. În urma discuțiilor, toate grupurile politice, mai puțin socialiștii, au dat un semnal pozitiv pro-Kovesi”, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Negocierile dintre Parlamentul și Comisia Europeana au ajuns intr-un impas in ceea ce priveste procurrul european

Laura Codruța Kovesi este susținută de Parlamentul European

Negocierile dintre cele două instituții europene sunt în impas. Parlamentul osusține pe Kovesi, iar Consiliul il sustine pe procuror francez, iar nimeni nu pare dispus să cedeze.

Sursele citate au mai explicat că reprezentanții Parlamentului au insistat pe lângă cei ai Consiliului să explice ce procedură au folosit atunci când au decis clasamentul în favoarea lui Bohnert, dar fără să obțină lămuriri suplimentare. S-a discutat apoi și pe tema prerogativelor celor două instituții, dar la final nu s-a ajuns la niciun compromis.

Laura Codruța Kovesi a declarat săptămâna trecută, înaintea discuțiilor dintre Parlament și Consiliu, că din punctul ei de vedere și-a făcut treaba, s-a clasat prima și așteaptă rezultatul negocierilor.

„Cred că se negociază profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Până în acest moment, din perspectiva Comisiei tehnice, eu am fost prima dintre candidaţii care s-au calificat în această procedură. Aştept rezultatul acestor discuţii care se fac între Parlamentul European şi Consiliu. Nu ştiu ce elemente de negociere sunt avute în vedere. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba, am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri”, a precizat Kovesi.

Tot azi, începând cu ora 9:00, Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca contestația depusă de Kovesi împotriva măsurii preventive de control judiciar luate împotriva sa de procurorii Secției speciale de investigare a magistraților.