News

Zile libere 2019. Care sunt zilele libere de la stat, de Rusalii

04.06.2019 | 11:19
Zile libere 2019 Care sunt zilele libere de la stat de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii reprezintă o celebrare important pentru creștinii ortodocși din România. Cu această ocazie, românii se vor bucura și de o zi în plus de concediu, deocarece Rusaliile sunt o zi de sărbătoare legale. Este vorba așadar de ziua de luni, 17 iunie, zi la care angajații din mediul bugetar vor avea liber și nu vor trebuie să meargă la birou.

Care sunt zilele libere în 2019! Când sunt Rusaliile

Ca în fiecare an, Rusaliile se celebrează la 50 de zile după sărbătoarea Paștelui și zece zile după Înălțare. Astfel, această sărbătoare va pica pe 16 iunie. Astfel, românii vor avea liber duminică, pe 16 iunie și luni, pe 17 iunie. Sărbătoarea de Rusalii reprezintă momentul în care Sfântul Duh s-a coborât asupra ucenicilor lui Iisus, la zece zile după Înălțare. Rusaliile reprezintă, în fapt, o zi e naștere a Bisericii Creștine.

Prin Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au fost încredințați cu puterea de a vorbi în limbi pe care ei nu le cunoșteau până atunci. Au reușit să descopere atât învățătura Mântuitorului, dar și a altor neamuri în mai multe limbi. Pentru că Pogorârea a avut loc la 50 de zile de la Înviere, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Cinzecime.

Care sunt zilele libere de Rusalii în 2019 *foto: ortodoxinfo.ro
Care sunt zilele libere de Rusalii în 2019 *foto: ortodoxinfo.ro

Obiceiuri de Rusalii sau „Paștele trandafirilor”

În limba latină ziua de Rusalii se mai numește și Paștele trandafirilor, în timp ce în limba aromână se mai spune „Arusali”, de unde termenul a fost împrumutat și în limba română și numit „Rusalii”.

În ziua de Rusalii, creștinii obișnuiesc să vină la biserică și să aducă frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbilor de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Tags: