News

Ziua de 1 Mai, în perioada comunistă! Cum petrecea Nicolae Ceaușescu

30.04.2019 | 21:08
Cum petreceau romanii 1 Mai in comunism

1 Mai a devenit după Revoluție un nou motiv de ieșit cu prietenii și familia la o bere sau la un grătar, ori poate o minivacanță la munte sau la mare. Românii nu erau la fel de relaxați însă și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu! Atunci, cu toții erau obligați să participe la parada de 1 Mai. Și participau activ!

Cum petreceau românii de 1 Mai, în comunism

Chiar și elevii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parada de 1 Mai, iar muncitorii nu aveau voie să lipsească. Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie impecabilă!

Parade de muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, aşa manifestau românii de 1 Mai, mobilizaţi de activiștii PCR. Se făceau repetiții cu mult timp înainte și se scriau mii de pancarte cu lozinci.

1 mai in comunism
1 mai in comunism

Defilări grandioase de 1 Mai muncitoresc

Evenimentul era marcat cu defilări grandioase la care participau mii de persoane. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu ”sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor”.

1 mai in comunism
1 mai in comunism

Muncitorii scriau cu propriile lor corpuri cuvinte precum Ceaușescu, Pace sau România! Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990, căci după Revoluţie, prima zi a lunii mai şi-a pierdut semnificaţia istorică şi ideologică.

A rămas doar o zi liberă în calendar pentru majoritatea populaţiei, ocazie în care unii profită pentru a pleca spre munte sau spre mare, iar cei mai mulţi rămân acasă, unde încing grătarul împreună cu familia și prietenii lor.