News

10 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă în ziua Înălțării Domnului

05.06.2019 | 12:26
10 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in ziua Inaltarii Domnului
10 lucruri strict interzise în ziua cea mare a Înălțării Domnului la Ceruri Sursa foto: doxologia.ro

Înălțarea Domnului este o importantă sărbătoare a creștinătății și are loc exact după 40 de zile după Paște. Și cum anul acesta sărbătorile pascale au picat pe 28 aprilie, Înălțarea va fi sărbătorită de Biserica Ortodoxă pe 6 iunie și este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie. Tot pe 6 iunie este sărbătorită și Ziua Eroilor.

Lucruri pe care nu este bine să le faci în ziua de Înălțare

Înălțarea Domnului la Ceruri este una dintre puținele sărbători creștine care au loc la o dată schimbătoare. Înălțarea are loc la 40 de zile după Paște, în tot acest timp Isus Hristos a stat pe pământ în chip de om și în ultima zi s-a înălțat la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui: ”La dreapta Sa în ceruri, deasupra oricărui principat şi oricărei puteri, stăpâniri şi domnii şi deasupra oricărui nume rostit nu numai în lumea aceasta, ci şi în aceea care va veni” (Efeseni 1,20-21).

Înălțarea Domnului la Ceruri apare în calendarul creștin cu cruce roșie. Această zi este consacrată și pentru pomenirea tuturor românilor care au căzut de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a neamului, dar și în numele libertății, credinței, dreptății pe Pământ. Ziua Eroilor este sărbătorită în toate mănăstirile și bisericile ortodoxe din țară și de peste hotare. Credincioșii schimbă salutul de la Paște cu „Hristos s-a Înălțat”, iar răspunsul este „Adevărat s-a Înălțat”. Totodată, este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă chiar în ziua de Înălțare, nu în Joia Mare ca de Paște. Totodată, creștinii respectă tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul anilor.

10 lucruri pe care nu ai voie să le faci în această zi mare

  • nu se spală
  • nu se calcă
  • nu se coase
  • nu se face curățenie
  • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
  • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
  • nu se împrumută bani
  • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
  • nici sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână
  • nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod

    Tradiții și obiceiuri în ziua de Înălțare, sărbătoare notată cu cruce roșie în calendar
    Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Ispas sau Paștele Cailor. Ce NU ai voie să faci în această zi mare. Sursa foto: jurnaluldebuzau.ro

Paștele Cailor sau Ispas. Credințe păstrate din strămoși

Înălțarea Domnului este cunoscută popular cu termenul de Ispas sau Paștele Cailor. Când Hristos s-a născut în ieslea cea săracă din Bethleem, animalele au luat și ele parte de eveniment. Caii erau foarte gălăgioși și pruncul Isus nu se putea odihni din cauza nechezatului lor. Mâhnită,  Maica Domnului le-a spus că se vor sătura de mâncare doar o dată pe an, la Înălțarea Domnului. De aici vine și denumirea de Paștele Cailor.

Această tradiție mai cunoaște și numele de Ispas sau Joia Iepelor. Legenda spune că Ispas a fost martor la ridicarea la Cer a Mântuitorului Isus Hristos, alături de Apostoli și de cei doi Îngeri. Ispas era cunoscut ca un om bun și vesel, care nu căuta niciodată motive de mâhnire sau supărare. O credință populară spune că oamenii care mor în ziua de Ispas ajung direct în Rai.