Life

139 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu. De ce s-a stins compozitorul înainte să împlinească 30 de ani

Pe 6 iunie 2022 s-au împlinit 139 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu. Ce boală i-a adus sfârșitul înainte să împlinească 30 de ani?
06.06.2022 | 08:45
139 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu De ce sa stins compozitorul inainte sa implineasca 30 de ani
S-au împlinit 139 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ciprian Porumbescu s-a stins din viața pe 6 iunie 1883, la doar 29 de ani. Compozitorul suferea de tuberculoză și era bântuit de o amintirea unei iubiri imposibile.

Viaţa modestă a lui Ciprian Porumbescu. Cum a devenit compozitor

Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei. Părinții lui au fost preotul Iraclie Golembiovski și Emilia Clodniţchi, o femeie de origine poloneză. De asemenea, el a avut și o soră mai mare, pe nume Mărioara.

ADVERTISEMENT

Pasiunea lui pentru muzică a început încă de la vârsta de 7 ani, când a ascultat pentru prima dată, în satul Stupca, unde se mutase cu părinții, pianul lui Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al lui Chopin.

A început prin a lua lecții de vioară în Ilișești, satul vecin, iar mai apoi, în timpul școlii gimnaziale, a învățat să cânte la pian și orgă. Pentru că familia lui a avut o situație financiară precară, nu și-a permis o formare profesională continuă. Totuși, preotul Iraclie i-a insuflat credința și patriotismul, aspecte ce s-au văzut mai târziu în compozițiile sale.

ADVERTISEMENT

Ciprian Porumbescu a terminat liceul în anul 1873, iar apoi a studiat teologia ortodoxă la Cernăuţi. În această perioadă, în timp ce se afla î vacanță la Stupca, a cunoscut-o pe Berta Gordon, fiica preotului evanghelic din Ilişeşti, cea care avea să devină marea lui iubire imposibilă.

Datorită faptului că aveau religii diferite, tatăl Bertei s-a opus vehement căsătoriei. Mai mult, el și-a trimis fiica la studii în străinătate, notează adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

În anul 1874, la Cernăuți s-a înființat asociația studențească Arboroasa, pentru care a compus imnul. Tot el a condus și corul, iar în ultimul an a fost ales președintele societății culturale.

Totuși, stăpânirea austriacă nu a privit niciodată cu ochi buni ce se întâmpla la Arboroasa, considerând-o mult prea patriotică.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Ciprian Porumbescu. Boala care i-a adus sfârşitul

Pe 15 noiembrie 1877, conducătorii societății, Constantin Morariu, Eugen Siretean, Zaharie Voronca şi Orest Popescu, au fost fost reținuți și încarcerați. Câteva luni mai târziu, Ciprian Porumbescu a fost, de asemenea, arestat și a stat închis la Cernăuți timp de 3 luni.

În momentul în care a fost reținut se afla la Stupca și i s-a permis să ia cu el vioara și o carte despre gramatica limbii franceză. A urmat un drum căruța, prin ploaie, pe parcursul căruia apa rece i-a pătruns în haine. Asta și o adolescență petrecută prin chirii cu pereți reci, mucegăiți și igrasie sunt factorii care a făcut ca Ciprian Porumbescu să se îmbolnăvească de tuberculoză, scrie rador.ro. 

Pe 1883, Ciprian Porumbescu s-a stins din viață în brațele tatălui și ale Marioarei, ultima lui dorință fiind ca muzica lui să nu fie lăsate să moară.

Capodoperele lăsate în urmă de genialul compozitor

Cele mai cunoscute capodopere muzicale pe care Ciprian Porumbescu le-a lăsat în urmă sunt, Balada pentru vioară si orchestră, Pe-al nostru steag e scris unire, celebrul cântec patriotic. De asemenea, a compus melodia cântecului Trei culori, fostul imn al României.

Totodată, muzicianul a compus valsurile, Zâna Dunării şi Camelii, Serenadă, La malurile Prutului, Altarul Mănăstirii Putna, Inimă de român și Odă ostaşilor români.

ADVERTISEMENT