Life

Cât trebuie să stai la soare, de fapt, pentru a primi suficientă vitamina D. Nu trebuie depășit acest timp

Cât e recomandat să stai la soare, de fapt, ca să primești suficientă vitamina D. Acest timp nu trebuie depășit. Recomandările specialiștilor.
01.05.2024 | 19:32
Cat trebuie sa stai la soare de fapt pentru a primi suficienta vitamina D Nu trebuie depasit acest timp
Cât trebuie să stai la soare pentru a primi vitamina D în cantități suficiente. Sursa foto: Pixabay, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât este recomandat să stai la soare pentru a putea primi vitamina D în cantități suficiente. Acest timp nu trebuie depășit, potrivit specialiștilor.

Cât trebuie să stai la soare pentru a primi suficientă vitamina D

Pentru o stare de sănătate bună, este nevoie de vitamina D, care este liposolubilă și îndeplinește niște funcții importante în organism. Printre acestea, vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vitamina D contribuie la funcționarea sănătoasă a sistemului imunitar, eliminând bacteriile și virusurile. Este o vitamină necesară și pentru sistemul nervos, care o folosește pentru a putea transmite mesaje între creier și corp.

Mușchii au nevoie de vitamina D pentru a putea produce energie. Mai mult, este o vitamină care are beneficii pentru piele și poate să îmbunătățească starea de spirit.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea avea parte de vitamina D, este necesar să petrecem un anumit timp la soare. Timpul diferă în funcție de cât de deschisă sau închisă este culoarea pielii.

Astfel, persoanele care au o piele deschisă la culoare ar trebui să petreacă în jur de 15 – 20 de minute pe zi la soare, din mai până în septembrie, pentru a putea asigura o sinteză corespunzătoare a vitaminei D.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au pielea mai închisă au nevoie de mai mult timp la soare, și anume aproximativ 30 de minute pe zi. Primăvara și toamna, atunci când radiațiile UVB sunt mai slabe, timpul petrecut la soare poate fi prelungit, ajungând la 30 – 40 de minute pe zi.

ADVERTISEMENT

Dacă petreci mai mult timp la soare, atunci este recomandat să folosești cremă de protecție împotriva efectelor nocive ale radiaților UV, care pot duce la afecțiuni grave ale pielii, cum ar fi cancerul, notează observatornews.ro.

De ce este atât de importantă vitamina D

Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Science, vitamina D poate juca un rol major în combaterea cancerului. Oamenii de știință au făcut experimente și au descoperit că șoarecii care au avut o dietă bogată în vitamina D au avut o rezistență sporită la tumori.

Aceștia au răspuns mai bine la tratamentele de imunoterapie, în comparație cu șoarecii care nu au avut această dietă. Vitamina D acționează la nivelul intestinului și favorizează creșterea unei bacterii benefice.

Bacteria se numește Bacteroides fragilis, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta a ajutat la stimularea sistemului imunitar al șoarecilor. Rozătoarele au devenit mai rezistente la cancer.

Persoanele în vârstă ar trebui să acorde o importanță și mai mare vitaminei D, conform experților. În acest moment, oamenii de știință nu pot spune cu siguranță dacă tratamentul preventiv cu vitamina D poate să prevină demența.

Ce să faci dacă ai deficit de vitamina D

Persoanele care au deficit de vitamina D pot să o ia din alimente sau suplimente. Peștele gras precum macroul, somonul, heringul și sardinele conțin această vitamină.

Totodată, vitamina este prezentă și în gălbenușul de ou de pui și în organele de vită. Ciupercile conțin vitamina D2 care are, însă, niște diferențe față de cea D3, produsă de om.

Suplimentele de vitamine reprezintă o altă soluție în acest sens. Dozajul este stabilit în funcție de vârstă, sex, expunere la soare, dietă și boli, dar și de nivelul de vitamina D din corp.

În acest sens, trebuie consultat întotdeauna medicul, mai ales pentru persoanele care iau anumite medicamente. Unele persoane pot avea nevoie de doze mai mari. Adulților sănătoși le este recomandat să ia 600-800 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi.

“Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit.

În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5.000 de unități, două luni, sau 2.000 de unități, două luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1.500 – 2.000 de unități pe zi”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, potrivit stirileprotv.ro.

Tags: