Life

16 ani de moartea lui Gică Petrescu. Drama care l-a bântuit până la finalul vieţii: „A fost marea lui durere”

S-au împlinit 16 ani de la moartea artistului Gică Petrescu, un nume greu al muzicii românești care în ultima etapă a vieții sale nu a trecut prin lucruri tocmai frumoase.
18.06.2022 | 07:21
16 ani de moartea lui Gica Petrescu Drama care la bantuit pana la finalul vietii A fost marea lui durere
Gică Petrescu, un fost mare cântăreț al României. Foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Pe 18 iunie 2006 se stingea una dintre valorile muzicii românești. Gică Petrescu a murit la vârsta de 91 de ani. A plecat dincolo uitat de mai toată lumea, într-o sărăcie lucie.

 Moartea tragică a lui Gică Petrescu. Artistul s-a stins în sărăcie

Maestrul muzicii de pahar a murit în apartamentul său modest din București, situat pe Bulevardul Elisabeta. S-a chinuit în ultimii ani din viață cu o pensie de doar 600 de lei.

ADVERTISEMENT

Interpretul de muzică de petrecere simțea că nu mai avea mult de trăit, conform declarațiilor făcute de apropiații săi.

Artistul a adunat mai multe dureri de-a lungul vieții sale. Ultimele luni pe acest pământ n-au fost deloc ușoare. Ziarul Adevărul scria că primul semnal că Gică Petrescu nu era bine s-a dat în iarna anului 2006.

ADVERTISEMENT

Vecinii cântărețului au alertat atunci Poliția. Blocatarii au spus că n-a mai fost văzut de câteva zile. Când polițiștii și jurnaliștii au intrat în locuința lui s-au întristat. Au descoperit un bătrânel care nu mai semăna deloc cu marele artist. Era extrem de slăbit, cu o privire absentă, înconjurat de dovezile profesionalismului său.

În camera unde Petrescu și-a dat ultima suflare, muzicianul a păstrat diplomele pe care le obținuse ca artist și numeroasele premii din perioada în care melodiile lui erau adevărate șlagăre.

ADVERTISEMENT

Gică Petrescu, puternic afectat de moartea soţiei sale

Gică Petrescu parcă renunțase să se mai lupte pentru viața lui. E adevărat că avea o vârstă destul de înaintată, însă dincolo de cei 91 de ani la care a plecat în Ceruri, a existat o mare apăsare în sufletul său.

În 1989, cu 17 ani înainte de decesul său, a pierdut una dintre cele mai dragi ființe. Moartea nevestei sale, Cezarina Moldoveanu, de profesie poetă, l-a îndurerat atât de mult pe maestrul Gică Petrescu încât a început să se izoleze de cei din jur, făcând primii pași spre ieșirea din lumina reflectoarelor.

ADVERTISEMENT

Toți anii care s-au scurs după decesul Cezarinei au fost dificili pentru artist mai ales din cauza durerii pe care a lăsat-o în urmă această pierdere, apoi problemele pe care le avea cu banii.

Ce a făcut Gică Petrescu la o petrecere a lui Nicolae Ceauşescu

Gică Petrescu nu a fost întotdeauna atât de solitar și amărât. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, Petrescu era sufletul petrecerilor.

Fostul președinte al României era un fan înfocat al artistului, pe care îl invita la diferite zile festive, chiar și de sărbători.

La una dintre sindrofiile date de Ceaușescu de Crăciun, Gică Petrescu a făcut un gest care i-a luat prin surprindere pe toți mesenii.

Din cauza excesului de zel al ospătarilor, ca nu cumva să supere cuplul dictatorial, aceștia i-au neglijat pe artiștii invitați să cânte. Interpreții stăteau la o altă masă în aceeași încăpere a sălii.

Elena Merișoreanu a povestit, la un moment dat, că Gică Petrescu a mers să ciocnească un pahar gol cu Nicolae Ceaușescu, urându-i „La mulți ani”. Întrebat de ce nu are băutură în pahar, cântărețul i-a zis dictatorului că toată masa artiștilor este goală, nu doar paharul său.

Ceaușescu s-a revanșat imediat. Le-a ordonat ospătarilor să umple masa cu bunătăți. Colegii de breaslă i-au mulțumit apoi artistului pentru gestul său de curaj în fața cuplului ceaușist.

Printre cele mai răsunătoare șlagăre ale lui Gică Petrescu se numără „Căsuța noastră”, „Uite-așa aș vrea să mor” și „Du-mă acasă, măi tramvai”.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT