Fotbal intern

167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu! Poetul iubea FOTBALUL

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Este considerat cel mai talentat poet din istoria României, însă puţini ştiu că Eminescu iubea sportul. Juca fotbal, era pasionat de gimnastică...
15.01.2017 | 13:04
167 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu Poetul iubea FOTBALUL

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Este considerat cel mai talentat poet din istoria României, însă puţini ştiu că Eminescu iubea sportul. Juca fotbal, era pasionat de gimnastică şi înota dumnezeieşte.

Ca orice geniu din această lume, Mihai Eminescu a fost considerat o personalitate controversată. S-a perpetuat imaginea unui geniu pustiu, veşnic îndrăgostit, melancolic, bolnăvicios. Dar, mărturiile contemporanilor spun de un Eminescu jovial, petrecăreţ, pasional, respectuos, cu voce de aur.

Criticul George Călinescu, dar şi prietenul poetului Ştefan Cacovean îl prezintă pe Eminescu ca pe un sportiv pasionat de fotbal, înot şi ridicat greutăţi.

Juca fotbal la Cernăuţi

Una dintre pasiunile din tinereţea lui Eminescu era legată de fotbal. Cunoscuţii spuneau că îi plăcea să joace fotbal şi că avea calităţi pentru acest sport. Din mărturiile cronicarilor vremii, Eminescu s-a îndrăgostit de fotbal datorită fostului său profesor, Aron Pumnul:

“Strîngea uneori pe băieţi şi bătea chiar mingea cu ei”, spunea George Călinescu. Colegul lui Eminescu, Teodor Stefanelli spunea că meciurile se jucau pe “toloaca” Cernăuţiului. Aici se înfruntau echipele de calfe ale meşteşugarilor cu cele ale ”studenţilor” gimnazişti:

”Înaintea locuinţei mele se întindea aşa numita toloacă a oraşului, unde studenţii jucau adese în orele libere mingea. Şi Eminescu era adesea printre noi şi juca cu noi mingea”, scria Stefanelli în ”Amintiri despre Eminescu”

Ridica greutăţi şi era înotător

Nu doar fotbalul îl pasiona pe Mihai Eminescu. Era un înotător excelent, aşa cum scrie Florin Călinescu: “Balta mare din pădurea de la Ipoteşti şi Prutul de la Cernăuţi făcuseră din Mihai un bun înotător, cu voluptăţi tritonice”.

Ştefan Cacovean în lucrea sa ”Eminescu la Blaj” scrie: ”Făcea tot felul de isteţii nautice, intrînd în apă într-un loc şi ieşind tîrziu unde nici nu te aşteptai, spre admiraţia chiar a celor mai buni înotători din Blaj. Erau mulţi înotători buni în Blaj, dar cu Eminescu nici unul nu se putea ţinea”

Poetul era foarte preocupat de forma sa fizică şi făcea regulat gimnastică şi ridica greutăţi. Eminescu mărturisea în ”Fragmentarium” că  ”pentru bărbaţi exerciţiu gimnastic arată personalitatea în lumina cea mai bună a frumuseţii”

A avut şi Liga 1 poeţii ei

Şi în fotbalul actual, încă există poeţi între fotbalişti. Unul dintre ei e Victoraş Astafei, campion cu Oţelul Galaţi în 2011. Astafei a spus într-un interviu că îi place să scrie poezii şi să se bucure de viaţă:

“Cînd simt nevoia să scriu, scriu. Nu scriu lucruri despre fotbal, pentru că nu e mai important decît viaţa în sine. Nu-mi plac oamenii indolenţi şi plictisiţi de viaţă, care nu fac nimic să schimbe asta. Nu fac nimic, nu vor să audă nimic, să ştie nimic, pur şi simplu le e bine aşa”, a spunea Astafei într-un interviu.

Înainte de a semna cu Petrolul, Astafei a scris pe twitter: “Prea mulţi oameni din lume văd poezia ca pe un lux, nu ca pe o necesitate ca petrolul. Dar pentru mine, poezia e petrolul vieţii”

Ultima dată, Astafei a evoluat la FC Botoşani, însă în această iarnă a avut o ofertă din Malaezia. Jucătorul a acceptat oferta şi a motivat: “Vreau să învăţ religia hindu. De asta merg”

39 de ani a trăit Mihai Eminescu, între 1850 şi 1889

167 de ani au trecut de la naşterea poetului