Sport

20 de ani de la ultimul meci din cariera lui Gică Hagi! Cum şi-a luat adio “Regele” de la fanaticii suporteri turci. Video

Pe 26 mai se împlinesc 20 de ani de la ultimul meci din cariera lui Gică Hagi.
26.05.2021 | 09:00
20 de ani de la ultimul meci din cariera lui Gica Hagi Cum sia luat adio Regele de la fanaticii suporteri turci Video
20 de ani de la ultimul meci din cariera lui Gică Hagi! Cum şi-a luat adio "Regele" de la fanaticii suporteri turci
ADVERTISEMENT

Sezonul 2000-2001 a fost cel al despărţirii de Gică Hagi pentru fanii lui Galatasaray, iar ultimul meci a oferit momente emoţionante. Pe 26 mai 2001, bătrânul stadion “Ali Sami Yen” a fost plin până la refuz. Era ultimul meci al “Regelui” în tricoul galben-roşu şi niciun suporter nu concepea să rateze momentul.

20 de ani de la ultimul meci din cariera lui Gică Hagi. Prestaţie de gală la partida de adio

Galatasaray încă trăgea la un nou titlu în Turcia, însă pentru a pune mâna pe trofeu avea nevoie de o victorie în meciul cu Trabzonspor, în timp ce Fenerbahce trebuia să piardă la Samsunspor. Nu a fost cazul, din moment ce trupa lui Mustafa Denizli a câştigat fără emoţii la Samsun. Cu toate acestea, ratarea titlului nu a umbrit meciul de adio al lui Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

Recitalul lui Gică Hagi a început în minutul 25, când a deschis scorul cu un şut de mare efect de la aproape 25 de metri. Execuţia era asemănătoare cu cea reuşită în faţa lui AS Monaco, într-un meci din grupele Ligii Campionilor din startul sezonului de adio. Publicul era în delir, mai ales că erau martori la încă o capodoperă a “Regelui”.

În prima repriză a meciului cu Trabzonspor, Gică Hagi a scos tot arsenalul din dotare. Pase cu călcâiul, execuţii geniale şi driblinguri năucitoare, totul în primele 45 de minute. Înainte de pauză, la scorul de 2-0, Galatasaray a beneficiat de o lovitură de la 11 metri, iar “Regele” şi-a trecut din nou numele pe lista marcatorilor.

ADVERTISEMENT

Turcii au oprit meciul în startul reprizei secunde

Startul celei de-a doua reprize a fost întârziat preţ de câteva minute, după ce fanii lui Galatasaray au dat startul spectacolului. Zeci de mii de role de hârtie au fost aruncate din tribune, iar gazonul a fost albit în câteva secunde. În tot acest timp, numele lui Gică Hagi era scandat de pătimaşii suporteri turci.

Opera lui Gică Hagi la Galatasaray a fost desăvârşită în minutul 60, când a centrat perfect la golul lui Serkan, cel care închidea tabela pe “Ali Sami Yen”. La ultimul meci, “Regele” părăsea terenul cu 2 goluri şi 1 pasă decisivă, în timp ce turcii priveau cu lacrimi în ochi despărţirea de un mare fotbalist.

ADVERTISEMENT

Ce amintiri au turcii de la ultimul meci al lui Gică Hagi

“Este jocul la care tatăl meu, suporter fanatic al lui Galatasaray, m-a dus ca să pot spune că am urmărit pe viu un joc al lui Gică Hagi”, este unul dintre primele comentarii postate la clipul cu imagini de la ultimul meci al lui Hagi la Galatasaray.

“A fost o zi foarte frumoasă. Ne-am aşezat în primul rând ca să-l privim pe Hagi. Întotdeauna am spus că Hagi a fost unul dintre cei mai buni jucători din istorie. A fost o plăcere să-l privesc. Locul lui nu va putea fi niciodată ocupat. Îţi mulţumsc că ne-ai făcut să ne simţim mândri”, scria EgeBey.

ADVERTISEMENT

“Aveam 16 ani şi am fost în tribună la acest meci. Nu pentru că am fi putut câştiga titlul, ci pentru a-l urmări pe Hagi pentru ultima oară. L-am urmărit tot meciul. Ştiam că nu voi mai putea vedea un fotbalist ca el vreodată” – Polat Candan.

Motivul pentru care Gică Hagi s-a retras în 2001: “Puteam să mai joc”

În momentul retragerii, Gică Hagi avea 36 de ani, o vârstă la care alţi fotbalişti decideau să mai joace un sezon sau două. La aproape 20 de ani de la retragere, “Regele” a dezvăluit motivul pentru care a decis să-şi agaţe ghetele în cui în 2001.

“Puteam să mai joc, aşa am simţit. Am vrut să ies pe uşa din faţă. Cred eu că puteam să mai joc, pentru că am încheiat cu goluri la Galatasaray. Am fost cel mai bun la Galatasaray, am dat goluri în ultimele meciuri, nu simţeam că fizic nu pot să o mai duc.

Problema era de antrenamente, nu mai puteam să fac pregătirea, să mă antrenez. Pentru că iar trebuia să stau mult, să mă sacrific, deplasări… Jucam din 3 în 3 zile. De 17-18 ani jucam din 3 în 3 zile”, a spus Gică Hagi într-un interviu acordat lui Andi Moisescu în decembrie 2020.

Cifrele lui Gică Hagi la Galatasaray

Transferat în vara lui 1996 de la Barcelona la Galatasaray, Gică Hagi şi-a pus imediat amprenta peste fotbalul din Turcia. Golurile spectaculoase şi driblingurile care ridicau publicul în picioare l-au transformat într-un idol al tribunelor, fiind respectat chiar şi de fanii rivalelor Beşiktaş sau Fenerbahce.

Alături de Galatasaray, Gică Hagi a câştigat patru titluri consecutive, două Cupe ale Turciei şi două Supercupe ale Turciei. Cele mai preţioase trofee au venit în 2000, când a adus Cupa UEFA şi Supercupa Europei pe malul Bosforului.

  • 73 de goluri a marcat Gică Hagi în cele 192 de meciuri jucate pentru Galatasaray
ADVERTISEMENT
Tags: