News

46 de ani de la cutremurul din 1977. Unde se afla Nicolae Ceaușescu în momentul seismului și care au fost primele sale decizii

Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977, care a provocat moartea a peste 1500 de persoane și rănirea a aproximativ 11.000.
04.03.2023 | 10:05
46 de ani de la cutremurul din 1977 Unde se afla Nicolae Ceausescu in momentul seismului si care au fost primele sale decizii
Peste 30.000 de clădiri au fost distruse sau grav avariate la cutremurul din 1977/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe 4 martie 1977, la ora 21.21, un cutremur puternic a afectat România, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter și intensitatea de IX pe scara Mercalli. Numărul deceselor provocate de seism este de 1.578 de morți și 11.221 de răniți în țara noastră, la care se adaugă 120 de morți și 165 de răniți în Bulgaria, precum și doi morți în Moldova, care pe atunci era parte componentă a Uniunii Sovietice. Ca mărime este al doilea cutremur din România, după cel din 1940, însă numărul victimelor a fost mai mare în 1977.

Ceaușescu era în vizită oficială peste hotare

În acea zi, președintele Nicolae Ceaușescu se afla într-o vizită oficială în Nigeria. Primele informații privitoare la cutremur le-a primit de la un membru al delegației în timpul unui dineu oferit de către omologul său nigerian. În aceeași noapte, Ceaușescu s-a reîntors în România, iar imediat după ce a ajuns pe teritoriul României a semnat decretul prezidențial prin care a declarat starea de necesitate, pe baza căruia s-a organizată răspunsul la criză al autorităților.

ADVERTISEMENT

Intervenția autorităților a fost îngreunată în primele ore după cutremur întrucât o pană majoră de curent a afectat comunicațiile. În haosul din acea noapte, apăruseră în țară zvonuri că orașul București ar fi fost complet distrus. Primele operațiuni de salvare s-au desfășurat oarecum haotic, cu participarea civililor. Un obstacol important pentru autorități a fost faptul că multe dintre spitalele Capitalei fuseseră grav afectate. De exemplu, Spitalul Floreasca a trebuit evacuat cu toate că se umpluse cu răniți.

Abia dimineață a fost restabilită furnizarea serviciilor de utilități în Capitală, precum apa, gazul, energia electrică, liniile telefonice. Teama populației a fost amplificată și de o replică mai puternică a seismului care a avut loc pe 5 martie, la ora 02.00 dimineața, însă replica a avut o magnitudine de numai 4,9 grade Richter. Oameni prinși în dărâmături au fost scoși din moloz și la câteva zile după cutremur. Pe lângă victimele omenești, au fost distruse 32.897 de clădiri, iar pierderile au fost estimate la acea vreme la circa 2 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Orașul Zimnicea, distrus aproape complet

Dintre cele 33 de clădiri cu mai multe etaje care s-au prăbușit în București, 28 fuseseră construite în perioada interbelică, atunci când nu erau luat în calcul risc producerii unui cutremur major. Însă au fost cazuri în care s-au prăbușit clădiri relativ noi, construite prost, fără respectarea normelor în vigoare. Este vorba de un bloc de locuințe în strada Lizeanu, construit în 1962, și unul în Militari, care fusese terminat cu numai doi ani înainte.

Deși circa 90% dintre victimele omenești au fost în București, au existat și alte orașe care au fost grav afectate de către cutremur. Printre acestea au fost Focșani și Buzău, aflate în apropierea epicentrului, cu multe clădiri prăbușite. Însă Zimnicea a fost aproape rasă de pe fața pământului, estimările fiind că 80% din oraș a fost distrus. Aproximativ 170 de case s-au prăbușit, iar peste 500 de au fost grav avariate, astfel că orașul a trebuit reconstruit aproape complet.

ADVERTISEMENT

Alte localități afectate serios au fost Craiova și Vaslui. Deosebit de grave au fost efectele cutremurului la Plopeni unde s-a prăbușit clădirea unui dormitor amenajat pentru muncitorii de pe un șantier, numărul morților fiind estimat la câteva zeci. În Bulgaria vecină, trei blocuri de locuințe s-au prăbușit în orașul Sviștov ucigând 120 de oameni, printre care 27 de copii. Seismul a fost puternic resimțit și în Ruse, însă Dunărea a atenuat serios efectele seismului.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a observat pe alocuri fenomenul de lichefiere a solului, fapt ce a dus la alunecări de teren în Prahova. În munții Vrancei, cursul râului Zăbala a fost blocat parțial, astel că s-a format un lac. Cutremurul a fost atât de puternic, încât unda de șoc a fost resimțită în întreaga peninsulă Balcanică, precum și în Ucraina de astăzi. În Moldova, autoritățile sovietice au anunțat că au fost distruse 2.765 de clădiri.

ADVERTISEMENT
Tags: