Life

8 martie, ziua în care este găsit mort adevăratul Hachiko. Cum arăta, de fapt, câinele care și-a așteptat ani de zile stăpânul

Cu siguranță toată lumea a auzit povestea lui Hachiko, câinele care și-a așteptat ani de zile stăpânul în fața gării unde acesta pleca la muncă.
08.03.2023 | 09:03
8 martie ziua in care este gasit mort adevaratul Hachiko Cum arata de fapt cainele care sia asteptat ani de zile stapanul
8 martie, ziua în care este găsit mort adevăratul Hachiko. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea reală a lui Hachiko a început în secolul al XX-lea, însă continuă să impresioneze oamenii chiar și în prezent. Dovada cea mai clară este filmul Hachiko, care spune întreaga poveste și care a ajuns la inimile publicului larg, emoționând o lume întreagă.

Povestea reală a lui Hachiko

Hachiko a fost un câine din rasa Akita Inu născut la o fermă în 1923 și adoptat ulterior de Hidesaburo Ueno, profesor de agricultură la Universitatea din Tokyo. Cei doi au intrat într-o rutină zilnică, mai exact mergeau împreună până la gara Shibuya, unde Ueno îl mângâia pe Hachiko înainte de a se urca în trenul care îl ducea la serviciu.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, Hachiko, care a devenit cunoscut și sub numele de Hachi, își petrecea ziua așteptându-l pe stăpânul său să se întoarcă. Între timp, comercianții locali și lucrătorii din gară îl supravegheau și îi dădeau adesea dulciuri în timp ce câinele aștepta ore întregi.

Rutina celor doi a continuat ani de zile, până în momentul în care o tragedie a avut loc. Mai exact, Ueno, stăpânul lui Hachiko, nu s-a mai întors acasă de la serviciu. Bărbatul a suferit o hemoragie cerebrală și a murit, însă câinele nu a știut acest lucru, așa că a continuat să îl aștepte în fața gării.

ADVERTISEMENT

Hachiko și-a așteptat stăpânul în gară nouă ani de zile

Câinele nu și-a pierdut niciodată speranța și a continuat să își aștepte stăpânul mai bine de nouă ani de zile. În cele din urmă, într-o dimineață, mai exact pe data de 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort, cel mai probabil din cauze naturale.

Corpul lui Hachiko a fost dus mai apoi în sala de bagaje a gării, unul dintre locurile lui preferate. Deși viața lui Hachiko s-a încheiat cu zeci de ani în urmă, povestea sa continuă să trăiască. După moartea lui Hachiko, corpul său a fost conservat și plasat la Muzeul Național de Știință al Japoniei din Tokyo.

ADVERTISEMENT

De asemenea, având în vedere povestea care a emoționat o lume întreagă, un moment al lui Hachiko a fost amplasat lângă mormântul stăpânului său în cimitirul Aoyama din Tokyo. O altă statuie de bronz a fost ridicată chiar în fața gării Shibuya, însă aceasta a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nenumărate monumente în memoria lui Hachiko

Deși statuia originală a câinelui Hachiko nu a putut fi restaurată, o nouă statuie a înlocuit-o în același loc exact la sfârșitul războiului, în 1948. Locul a devenit ulterior un parc de cartier popular și iubit, unde turiștii pot onora și admira dragostea necondiționată a câinelui loial.

ADVERTISEMENT

Iar acestea nu sunt singurele monumente în memoria patrupedului. Intrarea în gară cea mai apropiată de statuie a fost redenumită “Hachikō-guchi”, sau “Intrarea/ieșirea Hachikō” în japoneză. Mai mult, una dintre liniile de tren a fost denumită și ea “Linia Hachiko”. Și să nu uităm nici de filmul din 2009 cu același nume.

De asemenea, la împlinirea a 80 de ani de la moartea lui Hachiko și a 90 de ani de la moartea lui Ueno, a fost dezvelită o statuie din bronz care îl reprezintă pe Hachiko reunindu-se cu Ueno, la data de 8 martie 2015. Statuia a fost amplasată în fața departamentului de agricultură al Universității din Tokyo, unde Ueno a fost profesor.

ADVERTISEMENT